Buna Ziua,
Spuneti-mi va rog, cum se face dupa absolvirea Facultarii de Drept, ce examen se sustine? De consilier juridic debutant sau se poate si de avocat debutant? Stiu ca pentru avocat chiar si debutant, trebuie practica de consiliere juridica cel putin 2 ani. Daca e de avocat stagiar iti trebuie un avocat "plin" care sa te tina pe langa el?
Va multumesc.
Pai nu vorbim despre raporturi de munca! Functionarul public are raporturi de serviciu.
Activitatea funtionarului public este reglementata prin dispozitiile speciale ale Legii nr. 188/1999 iar salarizarea si concediile sunt stabilite prin O.G. nr. 6/2007, modificata prin O.G. nr. 9/2008.
Despre conventii civile nu poate fi vorba!
banuiam eu... si acum am confirmarea.... functionarii publici nu muncesc....:)
in alta ordine de idei... activitatea, drepturile si obligatiile sunt reglementate prin legi speciale dar asta nu inseamna ca nu au un contract de munca......llegea vorbeste de raporturile de munca, salariu, concediii s.a.m.d iar orice aspect nereglementat de legea speciala se supune CM. Mai jos avem un fragment dintr-o sentinta care detaliaza raportul de serviciu:
"Reclamanta S.I. a chemat în judecată pe pârâţii Banca Naţională a României şi pe guvernatorul acesteia pentru a se dispune anularea Ordinului nr.636/2000 prin care i s-a desfăcut contractul de muncă în baza art.130 lit. a din Codul muncii.
In motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că a fost eliberată din funcţia de şef birou la Direcţia Decontări Bancare prin pretinsa reorganizare a activităţii de plăţi şi decontări bancare ca urmare a unor represalii asupra personalului din această direcţie care s-au opus la executarea unor dispoziţii ilegale.
Curtea de Apel Bucureşti, Secţia de contencios administrativ, prin sentinţa civilă nr.139/2001, a admis acţiunea şi a dispus reîncadrarea reclamantei în funcţia de şef birou la serviciul viramente din cadrul Oficiului Central de Plăţi şi Decontări Bancare.
Instanţa de fond a reţinut calitatea de funcţionar public a reclamantei, faptul că nu a avut loc o reorganizare efectivă şi că nu i s-a oferit un loc de muncă corespunzător.
Deci... functionarii publici muncesc... sau servicesc?