avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pe cladiri 2016 pentru SRL
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pe cladiri 2016 pentru SRL

Buna ziua,

Cum probabil au facut-o si multi altii inaintea mea, ma prezint si eu pe forum, in cautarea unor raspunsuri satisfacatoare. De cateva luni tot rasfoiesc articole si legi, insa nu reusesc sa gasesc sau sa insumez un raspuns corect si concret.

Este vorba de impozitul pe cladiri cu destinatie mixta:
Mai exact, incepand din Iunie 2016 sunt unic asociat intr-un SRL ce se vrea a deveni o afacere online. Practic vorbim de comercializarea cu amanuntul, prin intermediul unui website.

Sediul social este in apartamentul parintilor mei (asadar avem 2 coproprietari).
La infiintarea firmei s-a facut un contract de comodat, in baza caruia SRL-ul beneficiaza de o camera de 15 mp, cu titlu gratuit, pe perioada nelimitata.

Pana acum traiam cu impresia ca atata timp cat nu voi inregistra pe firma cheltuieli cu utilitatile apartamentului, impozitul nu va creste.

Insa, in urma unei discutii cu o doamna de la Finante, am aflat ca DOAR pentru cei 15 mp voi avea de platit un impozit in jur de 600 RON.

Articolul din lege mi se pare destul de confuz. Atata timp cat se specifica clar faptul ca societatile care NU deduc cheltuielile cu utilitatile, NU cauzeaza cresterea impozitului pe cladirea respectiva, nu inteleg de ce se schimba acest lucru, atunci cand suprafata este delimitata.

Concluzionez cu 2 intrebari:
1. Am citit ca proprietarul apartamentului poate depune o declaratie pe proprie raspundere cum ca in apartament este gazduit un sediu social, insa acesta NU desfasoara activitate economica, astfel proprietarul fiind scutit de majorarea impozitului. Este aceasta o varianta viabila in cazul meu ?

2. Dilema vietii mele: Ce inseamna mai exact "desfasoara activitate economica" ?

Atata timp cat vorbim de un website, nu este musai ca o convorbire cu un client sa se faca din apartament. Nu este musai ca trimiterea unui colet sa se faca din apartament. Pot face asta de oriunde din tara, asta este si frumusetea unei afaceri online.

Multumesc!
Gabriel.
Cel mai recent răspuns: gabyy212 , utilizator 20:34, 26 Iunie 2016
Buna ziua
Se depune la directia de taxe locale a sediului sociale declaratia pentru stabilirea impozitului pe cladire cu destinatie mixta. In declaratie se bifeaza daca desfasurati sau nu activitatea economica acolo. Daca nu deduceti cheltuieli de intretinere pe societate nu se plateste un impozit mai mare.
Spuneti ca suprafata este delimitata; in ce sens? Acolo se desfasoara doar activitatea economica sau acolo si locuiti? Dati-ne mai multe amanunte.
Suprafata este delimitata si in contractul de comodat (15 mp ), dar si in realitate, intrucat e vorba de o camera dintr-un apartament cu 3 camere. Acolo si locuiesc, dar nu sunt proprietar. Proprietarii apartamentului sunt parintii mei. Locuim toti 3 in acelasi apartament.

Legat de activitatea economica... Ce inseamna efectiv "a desfasura activitate economica" ? Inca am neclaritati legate de insemnatatea acestei sintagme.

Activitatea firmei fiind de comert cu amanuntul prin intermediul internetului, eu pot trimite coletele catre clienti de oriunde as fi in momentul respectiv, pe teritoriul Romaniei. Tot ce imi trebuie este un telefon sau un laptop conectat la internet, nu sunt in nici un fel legat de sediul social pentru a-mi desfasura activitatea.
Definiția activității economice, potrivit codului fiscal:
[ link extern ]

ART. 453 - Definiții
În înțelesul prezentului titlu, expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) activitate economică - orice activitate care constă în furnizarea de bunuri, servicii și lucrări pe o piață;

Norme metodologice:
1. (1) În înțelesul art. 453 lit. a) din Codul fiscal, activitatea economică se referă la orice activitate care constă în furnizarea de bunuri, servicii și lucrări pe o piață și cuprinde activitățile de producție, comerț sau prestări de servicii, inclusiv activitățile extractive, agricole și activitățile profesiilor liberale sau asimilate acestora. În cazul instituțiilor publice, așa cum sunt definite de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, respectiv în cazul instituțiilor publice locale, așa cum sunt definite de Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, nu sunt considerate activități economice acele activități care asigură îndeplinirea scopului pentru care au fost create aceste instituții.
Multumesc frumos, doamna Carmen01011958 :)

Alte discuții în legătură

Impozite și taxe locale elaorlea elaorlea Buna ziua, Am o intrebare, daca poate sa ma lamureasca cineva.....Tatal meu este proprietarul unei case in care eu am sediu si desfasor activitate, ( avem ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladirile persoanelor fizice cu sediu social pfa dmlDML2005 dmlDML2005 Buna ziua, Intrebarea mea este relativ la impozitul pe cladiri in cazul existentei la adresa respectiva a unui sediu social de PFA/firma pentru anul ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe cladire pentru pers . fizice cu proprietati rezidentiale si sedii de firma elenabpopescu elenabpopescu Asi vrea sa stiu care va fi impozitului pe cladire (rezidentiala) daca la adresa respectiva are sediul si o societate comerciala . Cheltuielile cu utilitatile ... (vezi toată discuția)