avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dobandire bun imobil de la parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dobandire bun imobil de la parinti

Impreuna cu sotia ne confruntam cu urmatoarea situatie: momentan locuim intr-un apartament ANL. Anul trecut am cumparat un teren unde pe viitor intentionam sa construim, dar pentru a nu ne asuma niciun risc cu privire la criteriile de eligibilitate pentru ANL, am decis achizitionarea terenului pe numele tatalui meu, urmand sa il trecem pe numele nostru dupa terminarea constructiei.

Eu mai am un frate, asadar care ar fi cea mai buna solutie din punctul de vedere al costurilor (care dorim sa fie minime) ca sa trecem terenul pe numele meu si al sotiei, dar in acelasi timp sa fie nediscutabila din punct de vedere succesoral? Adica as dori sa evitam orice discutie viitoare intre noi si fratele meu cu privire la drepturile de proprietate asupra terenului si al constructiei de pe el.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 10:22, 23 Iunie 2016
Daca vreti sa ocoliti orice discutie nu cumparati pe numele tatalui dvs. Actul treuie sa oglindeasca raportul juridic real. Daca il cumparati pe numele tatalui dvs, terenul va trece in patrimoniul lui. Se poate intampla orice pana la reintoarcerea bunului in patrimoniul dvs, poate sa decedeze inainte . Daca faceti apoi donatie ea poate fi supusa reductiunii liberalitatilor excesive la cererea fratelui dvs, daca faceti vanzare cumparare trebuie sa dati banii prin transfer bancar tatalui dvs, iar pretul trebuie sa fie sincer real si serios.
Concluzia actul care sta cel mai bine in picioare este actul prin care dvs cumparati terenul.
Omul a cumparat deja pe numele tatalui (anul trecut).
Ceea ce doriti dvs nu exista.
Cea mai ieftina metoda e (cred) donatia, dar e discutabila succesoral.
Metoda nediscutabila este vanzarea catre dvs insa trebuie sa platiti (din nou) terenul.
Discutati cu fratele dvs si vedeti ce parere are.
Nu mereu cea mai ieftina este si cea mai buna. Indiferent daca a cumarat acum un an sau cumpara maine, solutia era si este sa cumpere dansul si sotia.
Donatia nu mai repet de ce nu este recomandabila - a se vedea mai sus. Discutiile cu fratele raman ...discutii, caci pactul asupra unei mosteniri nedeschise este oprit prin lege. In plus una este ce se discuta sa zicem acum si alta av fi situatia la data deschiderii mostenirii.
Contractul de vanzare cumparare simplu, fara nicio clauză, in care dvs sa virati pretul tatalui dvs. este o varianta sau contract de intretinere dar va luati obligatia intretinerii acestuia, acesta ar prezenta avantajul ca ati putea prinde in act declaratia fratelui ca este de acord si consimte la aceasta instrainare, ceea ce ar inlatura prezumtia de donatie a actului si nu s-ar mai putea cere reductiunea acestuia de catre frate.
In alta ordine de idei, reductiunea este o institutie facultativa nu obligatorie, ea nu opereaza decat la cerere si numai in favoarea celui care o cere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire laurentiuo laurentiuo mama mea a decedat in urma cu 2 ani. mai am un frate. am decis cu el si tata ca tata sa-mi faca contract de vanzare-cumparare cu drept dupa moartea lui, iar ... (vezi toată discuția)
Mostenire vasimarian13 vasimarian13 cum pot trece proprietatea parintilor pe numele meu cu efort birocratic si financiar minim?mentionez ca ambii parinti traiesc si mai am 2 surori.va multumesc ... (vezi toată discuția)
Nelamurire octavian_70 octavian_70 Buna seara.As avea nevoie de ajutorul dumneavoastra intr-o problema de familie.Situatia sta cam asa: tatal meu este casatorit a doua oara,avand in ... (vezi toată discuția)