Buna ziua! Multumesc anticipat pentru atentia acordata problemei expuse de mine!
Am vand un autoturism in 2014. Contract vanzare cumparare,radiere de la impozite,insa fara a fi radiat de la politie. In luna MAI 2016 am primit acasa o amenda pentru lipsa rovigneta,pentru autoturismul vandut,acesta fiind surprins in OCTOMBRIE 2015.
Am depus contestatie la Judecatorie,atasand copie contract vanzare-cumparare din 2014 si motivand faptul ca proprietarul de drept al masinii este CUMPARATORUL mentionat pe procesul de vanzare cumparare. Acesta este responsabil pentru demersurile de inmatriculare si implicit pentru plata rovigneta.
Acum,in iunie am primit o adresa in care sunt anuntat ca CNADNR a depus intampinare.Pe scurt ,aceasta intampinare spune ca:
-desi noul proprietar nu face demersurile necesare transcrierii ,nu cade in carcina CESTRIN sa faca investigatii cu privire la transferul privat de proprietate asupra autoturismului
-atat timp cat petentul (adica eu) figureaza ca proprietar in certificatul de inmatriculare cat si in evidentele Serviciului Public Inmatriculari ,acesta are calitatea de subiect activ al raportului juridic contraventional si acestuia ii revine obligatia de a face dovada valabilitatii rovignetei
-petentul (adica eu) avea obligatia sa procedeze la efectuarea formalitatilor privind instrainarea,in sensul radierii autoturismului de pe numele sau si din baza de date a Serviciului Public Inmatriculari.
ACUM,inainte de a raspunde la intampinare va rog pe cei care stiti cum se procedeaza corect in aceasta situatie sa ma ajutati cu un sfat. Ce as putea spune in plus ca argument,pe langa contractul de vanzare-cumparare pe care l-am atasat deja initial ???
Vă prezint o argumentație pe care am folosit-o cu succes într-un proces similar:
Potrivit art. 1 alin. 1 lit. b din O.G. 15/2002, au calitatea de utilizatori persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care pot folosi în baza unui drept legal vehiculul.
Faţă de cele arătate, este cert că la momentul depistării în trafic, subsemnatul nu mai aveam calitatea de proprietar al vehiculului și nici nu mai deţineam vreun drept legal de folosinţă asupra acestuia, în consecinţă nu puteam avea calitatea de subiect activ al contravenţiei constatate.
Pentru ca pe viitor să nu mai fiți amendat pentru lipsa rovignetei, trebuie să mergeți la poliție cu dovezile de înstrăinare și să solicitați să se facă mențiunea de înstrăinare în sistemul informatic național de evidență a vehiculelor. Dacă nu faceți asta, în viitor tot dvs veți primi amenzile.
Platiti amenda pentru rovinieta la o masina vanduta deoarece in romania legile sunt facute de samsari si promovate in parlament de prietenii acestora.
Acum se incearca sa se modifica codul rutier in sensuil ca fiscul sa aiba obligatia de a transmite schimbarea de proprietar catre serviciul de inmatriculari,dar dupa cum am citit proiectul de schimbare o sa iasa din nou o porcarie unde nu se va intelege cine este vanzator si cine este cumparator.
Mergeti la serviciul de inmatriculari cu o petitie in care sa aratati ca ati vandut masina si cu contractul de vanzare-cumparare ,adeverinta de la fisc ca masina a fost scoasa din proprietatea dumnevoastra si se va face modificare in sistemul electronic de unde iau cei de la cnadmr datele proprietarului.
Buna seara,si eu m-am aflat intr-o solutie similara,am actionat in justitie compania de drumuri,dar la mine parita(compania de drumuri)nu s-a prezentat ,nu a depus intimpinare.Ca acte am depus actiunea de chemare in judecata ,actul de vanzare cumparare auto, dovada ca masina a fost scoasa de la taxe si impozite.In urma procesului mi s-a anulat amenda,dar am avut o alta surpriza si anume ,ca am primit de la ANAF o somatie de executare silita,ptr aceasta amenda de neplata a rovinietei.A trebuit sa arat decizia instantei cu stampila definitiva,ptr ca aceasta executare silita sa nu aiba loc.Si iata cum un om nevinovat alearga ,ptr ca altii nu-si fac treaba cum trebuie.Spor in instanta ,sigur veti cistiga,dar cu bataie de cap.