avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine are acces la banii asociației
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine are acces la banii asociației

Bună ziua,

Am fost președinte la o asociație de proprietari timp de 9 luni de zile unde am avut drept administrator o firmă competentă în domeniu ce avea în grijă departamentul financiar (casierie, contabilitate, plăți, etc). Doream să vă întreb, cine poate efectua deconturi, în urma unor bonuri sau facturi, la casieria firmei de administrație? Președintele, cenzorul sau orice membru de comitet?

Menționez că nu a existat niciun document cu rol de delegație sau împuternicire pentru cenzor sau membrii de comitet în scopul accesului la bani.

Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2016
MihaiMihalcea, utilizator
Cei care manevreaza banii, adica firma de administratie, dar numai daca are acceptul comitetului executiv.
Iar dacă doi membri de comitet au decontat o serie de bonuri fiscale la casierul firmei de administrație, sub pretextul că sunt în comitetul executiv, cine se poate numi răspunzător de acest lucru? Președintele sau firma de administrație?

Mulțumesc frumos pentru răspunsuri!
Pai acordul trebuia sa-l dea comitetul in intregul lui, nu cine se trezeste aduce bonuri la decontat. Si in primul rand trebuia cu semnatura presedintelui.
Mulțumesc frumos pentru claritate! Nu a existat niciun astfel de acord, precum nu a existat nici semnătura mea pe acele deconturi. Problema este că acum există o sumă de bani deja decontată către doi membri din comitet iar firma de administrare îmi spune că să recuperez banii de la ei.

Desigur, au dreptate, dar este și o neglijență din partea lor pentru că a permis așa ceva.

Toate cele bune!
Inteleg ca acum nu mai indepliniti functia de presedinte, insa ca membru al as. prop. aveti dreptul de a cere informatii despre tot ce misca in asociatie.
Faptul ca s-a intamplat sa se deconteze niste cheltuieli unor membri ai com. ex.. - s-a putut face datorita lipsei unui protocol intre firma de administrare si as. prop., astfel ca vina apartine in proportie de 50% / 50% - daca intelegeti.

Intr-o as. prop. sunt zeci de situatii in care se deconteaza materiale, lucrari, etc., insa nu inseamna ca fistecine poate aduce bonuri, facturi, chitante in vederea decontarii. As. prop. trebuie sa stabileasca un regulament in acest sens, regulament pe care administratorul - persoana fizica sau firma trebuie sa-l respecte.
Pentru o lucrare de reparatii trebuie intocmit un referat, il discutati in com. ex. si aprobati cheltuielile facute cu indicare modului de repartizare sau sursa din care se "trag" banii.
In mod sigur presedintele trebuie sa aprobe toate aceste documente, iar administratorul executa exact ce scrieti dvs. in document, Mai mult, cenzorul verifica corectitudinea si legalitatea documentelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrari tomasso tomasso Inspectorii serviciului specializat al primariei in urma verificarii documentelor asociatiei de proprietari au constatat ca nu a fost prezentat contractul de ... (vezi toată discuția)
In ce conditii poate constitui asociatia de proprietari depozite ... gambette gambette In ce conditii poate constitui asociatia de proprietari depoziet bancare? (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari fara comitet executiv cospreda cospreda buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti daca o asociaie de proprietari e \\\\"functionala\\\\" daca are in componenta sa un presedinte, 3 cenzori si o ... (vezi toată discuția)