avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita - somatie
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita - somatie

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, daca se poate. Sa va explic problema mea: in vara anului 2007 am gasit intr-o revista un pliant (reclama) la o editura - I.M.P., pentru niste carticele cu informatii despre animale (Minunanta lume a animalelor, se numea). Am trimis talonul completat cu adresa si nume, iar ei dupa un timp, mi-au trimis un set de carti. In pliant scria ca daca dupa 10 zile de la primirea pachetului de prezentare, nu primesc niciun refuz din partea mea (telefonic sau scris), editura continua sa-mi trimita cartile. Ceea ce s-a si intamplat, deoarece am dorit sa le cumpar. Mai spuneau ca pot intrerupe expedierea oricand doresc.
La un moment dat nu am vrut sa le mai cumpar, atunci am trimis cartile inapoi cu confirmare de primire si i-am sunat sa le comunic ca nu mai doresc sa le primesc. Au continuat cateva luni sa-mi trimita facturile pt cartile pe care de fapt le returnasem. Am sunat si le-am explicat situatia, era aberant sa mai platesc, din moment ce cartile nu mai erau in posesia mea. Operatoarea de la editura mi-a spus ca daca le-am returnat si am confirmarea de primire, totul s-a rezolvat. De atunci a trecut mai bine de 1 an (de cand le-am returnat) si m-am trezit luna trecuta cu o somatie de plata, de la o firma de recuperari, cum ca trebuie sa le platesc X suma, pt cartile respective + penalizari, pana la sfarsitul lunii, in caz contrar vor trece la exutarea silita pentru recuperarea datoriei.

Am sunat la firma respectiva si le-am spus ca acele carti au fost returnate de aproape 1 an, pt ce trebuie sa mai platesc? Functionara respectiva mi-a zis DACA NU le-am expediat in termen de 10 zile de la primire, tot trebuie sa le platesc. Eu nu le-am trimis in termen de 10 zile, pt ca NU stiam acest lucru.
Tin sa precizez ca acest lucru NU era specificat in acel pliant pe care eu l-am citit, in plus aceasta somatia a fost trimisa pur si simplu, adica nu a fost recomandata sau trimisa cu confirmare de primire, deci ei practic nu au cum sa demonstreze ca eu am primit acea SOMATIE, prin care ma instiintau ca ma dau in judecata.

Intrebarea mea este urmatorea: Pot sa ma dea in judecata? Si care ar fi sansele mele sa castig? Pana la urma ei nu au fost prejudiciati in niciun fel, deoarece si-au primit toate cartile inapoi, pentru care eu le datoram bani.
Va rog mult sa ma ajutati si va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns!
O zi excelenta!
Cel mai recent răspuns: BebeA , utilizator 20:42, 17 August 2009
Buna ziua,

E important sa aveti dovezile ca ati expediat inapoi cartile respective si ca ei le-au primit.
Ei pot oricum sa va dea in judecata, insa daca aveti aceste dovezi dvs aveti cele mai mari sanse sa castigati procesul.
Daca aveti dovezile privind returnarea cartilor nu cred ca pot sa va faca ceva.
Ignorati firma de recuperare, solutionati-va problema cu distribuitorii de carte.
Buna ziua,
Va multumesc foarte frumos pentru raspunsurile dumneavoastra prompte. M-ati linistit, chiar imi faceam griji.
Am dovezile de returnare a cartilor, cu o semnatura de primire. Am sa urmez sfatul d-voastra si am sa sun maine la editura.

O zi excelenta va doresc!
In sustinerea actiunilor Dvs. (returnarea cartilor), va puteti folosi de urmatoarele prevederi ale OG nr. 130/2000 privind protectia consumatorilor si executarea contractelor la distanta:

"ART.4 alin(1): Comerciantul trebuie sa transmita consumatorului, in scris sau pe un alt suport de informatii durabil, la dispozitia sau accesibil acestuia, in timp util, in perioada executarii contractului, urmatoarele:
----
b) conditiile si modalitatile de exercitare a dreptului de denuntare unilaterala, pentru cazurile prevazute in prezenta ordonanta, sub forma clauzei urmatoare: "Consumatorul are dreptul sa notifice in scris comerciantului ca renunta la cumparare, fara penalitati si fara invocarea unui motiv, in termen de 10 zile lucratoare de la primirea produsului sau, in cazul prestarilor de servicii, de la incheierea contractului."---- In cazul omiterii acestei clauze, produsul sau serviciul este considerat livrat fara cerere de comanda din partea consumatorului, conform prevederilor art. 14."

"ART. 14 Este interzisa livrrea de produse sau prestarea de servicii fara o comanda prealabila din partea consumatorului, daca aceasta livrare implica solicitarea efectuarii unei plati. In cazul livrarilor pentru care nu exista o comanda prealabila, consumatorul este exonerat de orice contraprestatie, lipsa raspunsului neavand valoare de consimtamant."

"ART. 7 alin (2) In cazul in care comerciantul a omis sa transmita consumatorului informatiile prevazute la art. 4, termenul pentru denuntarea unilaterala a contractului este de 90 de zile si incepe sa curga:
a) pentru produse, de la data primirii lor de catre consumator
---"

D-na Dana va multumesc si dumneavoastra foarte mult! Acum ca mi-ati spus si de aceasta ordonanta am sa discut altfel cu cei de la editura.
O seara minunata va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce legi reglementeaza returul banilor clientilor in comertul online astertix astertix Am achizitionat un produs de la o firma din Bucuresti prin intermediul internetului. In discutia preliminara, pe care o am salvata pe calculator, facandu-se ... (vezi toată discuția)
Achizitie telefon pe internet defect leontina 78 leontina 78 Buna ziua .Pe 5 decembrie 2012 am comandat pe internet un i-phone pe site-ul www.240.ro.Am primit telefonul cam in 7 zile si este defect.Ma tot chinui de ... (vezi toată discuția)
Marfa din elvetia eugenilean eugenilean Buna dimineata! Acum vreo 6 luni am primit cu revista Readers Digest un fel de carte postala cu oferta promotionala la lenjerie, oferta din Elvetia. Am ... (vezi toată discuția)