avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prevederi cim
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prevederi cim

Buna ziua. Prin aditional la cim semnat si intrat in vigoare cu 01.05.2016 mi se acordau in plus la co 9 zile suplimentare pentru lucru in conditii deosebite pe care si l-am efectuat in lunile ianuarie si martie anul acesta.Acum administratorul judiciar, pe motiv ca suntem in insolventa,vrea sa mi le reduca si doreste sa restitui contravaloarea indemnizatiei de co pentru 6 zile de co suplimentar efectuat,in loc de 9 zile vrea sa-mi acorde doar 3 prin alt aditional.De remarcat ca am 9 zile suplimenare la co de cand sunt acordate ,conform legii, pentru conditii deosebite.Totodata se doreste sa mi se taie sporul de fidelizare care se acorda pentru ramanerea in societate si la care muncesc di 1982.Sunt legale aceste taieri?Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nicky63 , utilizator 17:47, 25 Iunie 2016
1. art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
...
e) salariul;
....

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m, numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

2. Modificarea unilaterală a salariului, prin decizie a angajatorului, este posibila numai în ipoteza incidenţei unui act normativ sau a unui contract colectiv de muncă aplicabil acelui angajator.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt însărcinată si am nevoe de o consultație juridică VascautanO. VascautanO. Sunt însărcinată in a 3 luna, la locul de munca angajatorului nu prea îi convine situația data asa ca au decis sa imi micsoreze salariu fara sa ma ... (vezi toată discuția)
Modificare (in minus) salariu jenicaprod jenicaprod Buna ziua. Salariul din contractul individual de munca, poate fi modificat (in minus),prin dispozitia angajatorului fara a fi anuntat? Mentionez ca execut ... (vezi toată discuția)
Reducere salariu pe cm Medeea1 Medeea1 Va rog sa imi spuneti daca conform noului cod al muncii este posibil reducerea salariului pe cartea de munca fara a schimba incadrarea sau timpul de lucru. Mai ... (vezi toată discuția)