Buna ziua,
Sunt angajata la o asociatie de propr. care si-a schimbat presedintele si comitetul executiv dar fostul presedinte nu doreste sa predea cheile de la dulapul cu actele asociatiei, tocmai pt. ca nu-l accepta pe noul presedinte.
Ambii presedinti au facut plangere la politie dar noul presedinte mi-a trimis de la judecatorie un certificat si o incheiere in care este specificat faptul ca s-au schimbat actele constitutive ale asociatiei, in registrul pt. evidenta asociatiilor de proprietari (pr. vb. al adun. generale din 22.05.2016 - pr. pe care mi l-a trimis scanat, in care este precizata noua conducere a asociatiei si care este stampilat de tribunal.
Noul presedinte colaboreaza cu un avocat care m-a contactat si m-a rugat sa-i dau contractele de munca fie si-n format word pt. angajatii activi ai asociatiei, dosarele de personal in original, aflandu-se la asociatie dar la care nu au acces.
Am voie sa trimit actele? Imi sunt suficiente cele 2 doc. de la tribunal si pr. vb. al adun. generale a asoc. pt. a-l considera pe noul presedinte ca fiind cel real? Pot modifica in revisal numele reprez. legal al asocitiei si pot sa-l trec pe noul presedinte pe actele de HR ? Au fost solicitate incetari de contract ale unora dintre angajati, angajarea altora etc..
Este posibil ca vechiul presedinte sa ma dea in judecata pt. divulgarea datelor despre angajati ?
De ce noua conducere si avocatul nu pot obtine accesul la dulapul cu doc. asociatiei daca potrivit doc. de la tribunal sunt indreptatiti sa le obtina? Avocatul si-a exprimat catre mine teama ca s-ar putea pierde arhiva asociatiei.
verificati inainte daca nu a fost declarat apel impotriva incheierii de modificare a actelor constitutive.
Daca incheierea este definitiva atunci trebuie sa va conformati hotararii judecatoresti si sa procedati la modificarile in REVISAL
Actuala conducere (noul Presedinte) Asociatia trebuie sa il actioneze in instanta pe fostul presedinte in calitatea sa de persoana fizica si sa il oblige sa predea toate documentele , stampilele etc.
Am rugamintea sa nu incurcati lucrurile si:
1.In ce calitate puneti aceste intrebari?
2. Toate documentele ref. as. prop. - justitie (infiintare as. prop.) sunt de competenta judecatoriei din localitate. Ma rog, cu tribunalul este alta poveste;
3. Dupa o AG a proprietarilor, chiar si in conditiile schimbarii conducerii, nu trebuie sa comunicati la Judecatorie nicio informatie in acest sens; comunicarea schimbarii conducerii trebuie facuta la furnizorii de servicii si utilitati (cei cu care as. prop. are incheiate contracte), la compartimentul as. prop. de la primaria din localitate - carora le puteti cere si ajutorul pentru dezamorsarea situatiei; de asemeni schimbarea presedintelui trebuie comunicata si la banca unde dvs. aveti cont; la banca o sa urmati instructiunile bancii;
4. Daca sunteti administrator, nu trebuie sa dati / primiti niciun document in numele as. prop.; de acest lucru se ocupa doar conducerea as. prop. (cea noua sau cea veche).;
5. Daca AG a fost statutara - deci schimbarea conducerii a fost legala, in principiu nu trebuie sa va faceti probleme, insa dezamorsarea situatiei trebuie facuta destul de repede; sunt convins ca daca trimiteti o sesizare la sectia de politie de care apartineti si la compartimentul as. prop. de la primarie, lucrurile se vor domoli - insa, atentie la luarea in primire a documentelor, arhivei, etc., etc.
Mult succes!
1. Sunt specialist resurse umane
2. Doc. respective au fost inregistrate la Judecat. sectorului unde-si are sediul si asociatia
3. Mi s-a comunicat ca si-ar fi facut specimene de semnatura la banca, n-am vreun act in acest sens
4. Conducerea veche nu vrea sa predea nimic
5. La Politie au facut reclamatie ambii presedinti, vechiul si noul, se acuza reciproc de aceleasi lucruri.
Vechiul presedinte nu este de acord ca eu sa predau contractele angajatilor fie si-n format word. Nu este de acord cu propunerile noii conduceri : incetarea contractelor de munca ale casierei , contabilului si administratorului.
Noua conducere a semnat deja un contract de prestari servicii cu o firma de conta care sa preia atributiile celor 3 mentionati.
Prin urmare eu ma aflu intr-o pozitie ingrata intrucat, se fac presiuni asupra mea de catre ambele parti iar eu nu stiu daca am voie sa intocmesc actele de incetare pt cei 3 si daca pot sa-l trec in docum. ca si reprezentant legal pe noul presedinte.
p.s. Am gasit pe site-ul Min. Justitiei o actiune din iunie a vechiului presedinte care are ca obiect:contestaţie la executare suspendare executare silită dar n-am gasit si actiunea noului presedinte sau asociatiei impotriva vechiului presedinte . Prin urmare, nu stiu daca actiunea vechiului presedinte este apel impotriva actiuntii noului presedinte. Cum pot afla daca incheierea este definitiva?
In calitatea pe care o detineti daca primiti document oficial din partea autoritatilor,a reprezentantului legal al asociatiei de proprietari,puteti pune la dispozitie documentele
Referitor la situatia actiunii ex presedintelui,intrati pe site-ul instantei si verificati situatia dosarului
Dv. trebuie sa incetati contractele de munca, deci si in Revisal (atentie, deci!!!), atunci cand aveti o decizie a comitetului executiv semnata de toti membrii comitetului si de presedintele asociatiei. Nu dati si nu modificati nimic pana nu aveti aceste documente inregistrate, semnate si stampilate in caietul de PV al asociatiei.
Contractele, la incetare, vor purta pe original semnatura si stampila presedintelui care isi asuma responsabilitatea, cu inscrierea motivului (articolului din Codul muncii) cu care s-a incetat contractul.
Comitetul nu poate semna contract cu alta firma de conta, atata timp cat are angajati in functie si platiti, ale caror contracte nu sunt incetate, carora nu li s-a facut o cercetare disciplinara.
Nu vad de ce trebuie sa dati aceste contracte avocatului?
Nu miscati nimic in debandada aceea ca sa nu aveti probleme mai tarziu. Tineti documentele de care raspundeti asupra dv. si nu le predati decat atunci cand lucrurile se vor clarifica.