In primul rand imi cer scuze ca deschid acest topic pentru ca sunt sigur ca unele intrebari le gasesc deja pe forum. Dar, vreau sa fiu sigur ca fac ce trebuie si de asta va intreb pe dvs.
Problema mea este:
Lucrez intr-o firma de un an de zile si din pacate treaba nu mai merge asa cum mergea inainte asa ca firma vrea "sa scape" de mine ca sa zic asa. Am cazut la invoiala sa primesc mai multe salarii compensatorii si am sa fiu dat afara ca sa zic asa pe motiv de restrangerea activitatii, cel putin asa mi-au zis mie.
Dupa calculul facut de mine, ar trebui sa iau somaj in jur de 1200 ron (pentru ca am lucrat si inainte cam tot un an la alta firma). Prin cate am inteles, daca eu imi dau demisia sau sunt de acord cu incetarea activitatii cu acordul ambelor parti nu mai beneficiez de acest somaj. Dar, daca fac cum zice firma si sunt de acord cu restrangerea activitatii beneficiez de tot somajul? Cei de la somaj din orasul meu nu aveau timp sa ma ajute in aceasta problema si nu mai stiu la cine sa apelez. Deci, cum trebuie sa fac sa am acces la somajul de 1200?
Acordul parilor si demisia vor exclude dreptul de a solicita somaj.
Dreptul la somaj va este deschis in cazul in care contractul de munca inceteaza din initiativa unitatii, din motive neimputabile dvs, respectiv:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
1. De unde v-a iesit dvs acest ajutor de somaj ? Deoarece, indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, astfel:
3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
2. In cazul restrangerii activitatii de catre societate, temeiul de drept al incetarii (art.65 alin.1 C.mun.) va da dreptul la indemnizatia de somaj , numai daca indepliniti si conditia stagiului (minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii).
:D somaj 1200 ron???
In nici un caz. Somajul va fi 75% din 600 + 10% maxim daca aveti peste 20 ani vechime, daca nu, mult mai ptin.
articolele de incetare a cim pentru motive neimputabile anagajatului, permit accesul la indemnizatia de somaj si acestea sunt:
a) incetarea raporturilor de munca in temeiul art. 56 lit.b), e), f), h) si j), art. 61 lit.c) si d), art. 65 alin.1) (ar trebui sa fie si cazul dvs.), art. 94 alin.(4) din Codul Muncii;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. 4(1) din Codul Muncii.
Asteptati o decizie in care scrie unul din art. mentionate de mine.
De ce nu il credeyi pe user?
Se poate sa ai si 1200 somaj :D
daca are peste 20 de ani vechime si a avut o medie a venitului brut in ultimele 12 luni de 8000 lei ;)
Sau daca are sun 3 ani vechime si a vut o medie a salariului brut de 27000 lunar:">
Somaj
mariana55_ro
am lucrat cu intreruperi la diferite firme 13 luni in ultimii doi ani .daca mi se dasface contractul de munca deoarece se desfiinteaza postul am dreptul la ... (vezi toată discuția)