buna seara!intre 10 mai si 23 iunie am muncit, fara forme legale.in aceasta perioada, mi s-a platit doar salariul pe perioada 10-15 mai. de atunci, nu am mai primit nici un ban, desi am insistat.asa cum am insistat si cu rugamintea de a mi se intocmi contract de munca.am fost amanata pt "maine", pana am hotarat ca muncesc degeaba si nu m-am mai dus.din 23 iunie, l-am tot sunat pe fostul sef si l-am intrebat daca imi da salariul..."maine" a fost singurul raspuns primit.pot sa fac ceva, pt recuperarea salariului sau am facut munca voluntara?multumesc, o seara faina!
Va fi foarte greu , dar nu imposibil, intrucat nu aveti incheiat c.i.m.
In acest sens, puteti actiona astfel :
1) Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
......
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
Asadar, atat angajatorul cat si alariatul pot fi sanctionatl de catre ITM pentru munca la negru.
2. Promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
multumesc frumos pt raspuns!dar nu inteleg un lucru...de ce sa fiu si eu sanctionata, daca am cerut, am insistat de foarte multe ori, pt contract, dar am fost "dusa cu zaharelul"?am tot sperat sa mi se intocmeasca un contract, interesul fiind, in primul rand al meu.daca deschid actiune judecatoreasca, ce pot obtine?sau nu...multumesc
Munca la negru
Irina19
Buna ziua,situatia mea se prezinta astfel,am lucrat la un patron 3 luni care m a dus cu zaharelul si nu mi a facut carte de munca,salarul l am primit cu ... (vezi toată discuția)