avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestare decizie birou imigrari
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestare decizie birou imigrari

Buna seara,

Doresc sa expun urmatoarea situatie: o amica buna de nationalitate rusa locuieste in Romania de aproximativ 20-22 de ani. Tot timpul a prelungit permisul de sedere. Din cunostintele mele are dreptul la cetatenie si rezidenta de suficient timp. Am inteles ca urmeaza sa inainteze actele pentru cetatenie. Problema este urmatoarea. D-na are 2 copii. Ambii majori. Baiatul chiar e nascut in Romania. Ambii copii au locuit in Romania cu forme legale respectiv acele permise de sedere prelungite in continuu, au urmat scoala generala si liceu in Romania ambii dintre ei. Baiatul a implinit 18 ani si desii avea permis care ii permitea sa stea pana in 2020 la implinirea celor 18 ani i-au facut altul. In cazul fetei situatia se complica. Fata are impliniti 20 de ani munceste in baza acelui permis si a unei hartii emise de biroul emigrari din Cluj. Dar acum in 9 zile ii expira permisul de sedere. A inaintat din timp toate actele necesare pentru prelungire de acum 2 luni. I s-a cerut sa aiba in banca 7000 de euro sa aduca toate actele tot. A facut tot ce a spus. La final a venit raspunsul celor de la emigrari care spune la modul urmator, pentru ca nu a schimbat permisul la implinirea celor 18 ani ca in cazul fratelui lucru care s-a facut la solicitarea biroului emigrari sibiu, trebuie sa iasa din tara sa mearga pana in Rusia si sa solicitie din nou viza de intrare in tara. Dupa 20 de ani locuiti legal in Romania mi se pare absolut o tampenie, dar sa trecem peste. partea aberanta acuma urmeaza. Datorita aceluiasi fapt ca nu a schimbat permisul la 18 ani la parasirea tarii va pierde toti cei 20 de ani locuiti in Romania trebuind sa o ia de la 0 in privinta anilor necesari pentru a aplica ptr cetatenie. Urmeaza intrebarea mea:

- din moment ce ea a facut absolut tot si intocmai ce au cerut autoritatile romane mi se pare total deplasat ca din vina lor sa piarda cei 20 de ani locuiti in Romania. Biroul emigrari i-a emis o hartie in care i s-a pus in vedere ca in termen de 30 de zile trebuie sa paraseasca tara si sa solicite din nou viza de Romania. Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. Poate sa conteste in instanta aceasta decizie a biroului emigrari? Consider ca este aberant si abuziv ca din cauza neatentiei lor sa plateasca ea oalele lor sparte si sa piarda cei 20 de ani locuiti in Romania.
2. Daca contesta in instanta acea decizie se intampla ca in cazul altor cazuri? Adica se suspenda masuria impusa de biroul imigrari de parasire a tarii si i se da dreptul de sedere temporar pana la solutionarea de catre instanta?
3. Avand in vedere ca incepe in cateva zile vacanta judecatoareasca daca depune contestatia maine sau poimaine si isi obtine certificat de grefa ca are proces pe rol chiar daca i se da termen in septembrie, cu acel certificat de grefa daca se duce la biroul emigrari Cluj acestia ea fiind inca legal in tara si depunand aceasta contestatie din postura de persoana aflata legata in tara, repet cei de la emigrari ii vor da teoretic un permis temporar de sedere. ma insel sau nu?

Va rog frumos orice parere avizata sfat util va fi foarte apreciat.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: system39 , utilizator 16:50, 28 Iunie 2016
Pe hartia primita scrie modul in care poate fi contestata.
"Decizia de returnare poate fi contestata in termen de 10 zile de la data comunicarii la curtea de apel in a carei raza de competenta se afla formatiunea teritoriala care a emis decizia de returnare.

Instanta solutioneaza cererea in termen de 30 de zile de la data primirii acesteia. Hotararea instantei este irevocabila.

Contestatia depusa, in termenul legal, impotriva deciziei de returnare suspenda executarea masurii de indepartare.


Decizia de returnare poate fi suspendata in urmatoarele situatii:
- este parintele unui minor care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant de stat ori particulare, acreditate sau autorizate provizoriu potrivit legii, pana la finalizarea anului scolar;

- este casatorit cu un alt strain care are un drept de sedere temporara sau permisiunea de a ramane pe teritoriul Romaniei, iar casatoria nu este convenienta;

- se afla in situatia de nepermitere a iesirii din Romania (este invinuit sau inculpate intr-o cauza penala si magistratul a dispus instituirea interdictiei de parasire a teritoriului sau localitatii ori a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si are de executat o pedeapsa privativa de libertate)

In cazul suspendarii deciziei de returnare, strainul poate solicita tolerarea ramanerii pe teritoriul Romaniei."
Detalii : [ link extern ]
Buna ziua, nu sunt sigur ca am inteles exact raspunsul dvs.

1. Decizia de returnare cred ca va referiti de fapt la decizia biroului imigrari de parasire a tarii si a solicitarii unei vize noi cu pierderea celor 20 de ani locuiti in Romania.
2. aceasta decizie nu este a unei instante ci a unui birou de emigrari.
3. Deci din cunostintele mele te poti adresa Curtii de apel doar daca in prealabil te-ai adresat unei instante inferioare in cazul de fata Judecatoria Cluj sau Tribunalul Cluj banuiesc.
4. la depunerea contestatiei aceasta suspenda sau nu caracterul acelei decizii de parasire a tarii. Intreb acest lucru deoarece am inteles ca acea decizie poate fi suspendata doar prin ordin prezidential.
5. daca a-ti putea sa imi precizati pasii exacti de urmat v-as fi recunoscator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invitatie pentru liban vmi vmi Buna ziua , mama mea are o prietena in liban care vrea sa vina in romania cateva zile in vizita ,care sunt pasi care trebuiesc urmati ? (noi suntem din buzau ... (vezi toată discuția)
Nelamurire marimar09 marimar09 Buna seara,un prieten a primit interdicite pe 6 luni de a intra in Romania in urma depasiri termenului de sedere pt ca a asteptat finalizarea unor acte intre ... (vezi toată discuția)
Prelungirea sederii unui cetatean jordanian DReka DReka Tocmai a terminat o colaborare artistica cu un papusar din Jordania. Domnul a coordonat workshopuri la Caritas - Miercurea Ciuc si la Asociatia Down Mures. Am ... (vezi toată discuția)