avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cenzor

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca la o asociatie de propietari e obligatoriu sa angajezi si cenzor.In blocul in care locuiesc verificarea listei de intretinere nu e facuta de nimeni.Lista e semnata de contabil si presedinte( care habar nu are cu ce se intampla).Din cate stiu tot ce depaseste suma de 5000 lei trebuie depusi la banca, noi nu putem sa depunem acesti bani pt.ca blocul e dator la RADET si automat se retrag bani din cont (tot ce depaseste aceasta suma e pus pe un card care apartine contabilului).La sf.de luna nu verifica nimeni acest card sa vada daca mai exista bani sau macar un extras de cont sa vada platile facute.Va rog sa-mi spuneti ce e de facut.Cu stima, Dana
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:24, 4 Iulie 2016
acum ce sa zic: legislatia prevede existenta unui cenzor.
Dar se poate trai bine si fara respectarea legii ...
Se convoaca Adunarea generala cu scopul de a alege o comisie de cenzori.
Daca nu reusiti sa cooptati membri in acea comisie, asociatia de proprietari are posibilitatea sa angajeze cu contract civil un cenzor cu studii de specialitate.
Acesta verifica listele de intretinere daca sunt intocmite conform legii, le semneaa si, de asemenea, monitorizeaza activitatea financiara, intre altele si situatia cashurilor (banca si casa).

Nu mai exista un plafon de casa, dar banii nu pot fi depusi decat in contul asociatiei. Orice altfel de depunere este ilegala, cu atat mai mult cu cat nu se da seama de situatia depunerilor, a platii facturilor etc din acel cont personal.

amvirdan a scris:

legislatia prevede existenta unui cenzor.
Dar se poate trai bine si fara respectarea legii ...

Ar trebui facuta o demarcatie clara intre ceea ce prevede legea in vigoare si cum inteleg unele asociatii sa eludeze legea
Dispozitiile contabile obliga persoanele juridice care tin contabilitatea in partida simpla/dubla sa detina persoana specializata care sa verifice si sa vizeze periodic pentru legalitate documentele asociatiei de proprietari
Cenzorul sau comisia de cenzori prin dispozitiile in vigoare,detine obligatia sa urmareasca,si sa asigure respectarea legalitatii in administrarea bunurilor materiale si a fondurilor financiare ale asociatiei de proprietari.prin verificarea legalitatii actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si regulamentelor; verificarea executiei bugetului de venituri/cheltuieli;
a gestiunii financiar-contabile,cu obligatia ca cel putin o dată pe an,sau ori de cate ori este necesar- sa intocmeasca si sa prezinte adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei
Este foarte adevarat ca se poate trai bine si fara respectarea legii ...
Este foarte adevarat si cu cenzor si fara cenzor se pot intampla multe in cadrul asociatiilor de proprietari,mai ales privitor la bani,la sume percepute de la locatari,la sume care ar trebui achitate la furnizorii/prestatorii de servicii
toderita a scris:
..va rog sa-mi spuneti daca la o asociatie de propietari e obligatoriu sa angajezi si cenzor.

Asociatia de proprietari, conform legii 230/2007, este obligata sa aleaga o comisie de cenzori dintre proprietari sau sa nagajeze un cenzor extern.
Din cate stiu tot ce depaseste suma de 5000 lei trebuie depusi la banca

Nu este adevarat. Asociatia poate tine in casa orice suma.
Dar daca tot aveti datorii catre un furnizor, platiti-va acele datorii din banii incasati si nu aveti de ce sa-i tineti in casa ori in banca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani depusi in contul personal al administratorului goby goby Sunt presedinte de bloc de 3 luni si incerc sa fac ordine in actele contabile ale asocietiei de proprietari dar nu prea reusesc pt ca administratorul in varsta ... (vezi toată discuția)
Situatie asociatie de proprietari roxana moldovan roxana moldovan Am fost numita Presedinte al unei Asociatii de Proprietari si am gasit urmatoarea situatie: - nu exista de multi ani un Presedinte al Asociatiei, de ... (vezi toată discuția)
Bani incasati in plus , de catre administrator gera905 gera905 Buna seara. Ca presedinte, am constatat ca administratorul incaseaza mai mult decat ce este pe facturi. Situatia a persistat 5 ani. La cererea com. exec. de a ... (vezi toată discuția)