avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dreptul de a filma in sala de judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Dreptul de a filma in sala de judecata

am dreptu de a filma intro sala de judecata un proces public find persoana fizica find ?
Cel mai recent răspuns: FileMooN , utilizator 08:16, 30 Iunie 2016
Numai cu acordul presedintelui (judecatorului), daca sedinta este cu usile inchise, atunci nu aveti dreptul.
Nu aveti nici o sansa ,oricum care ar fi interesul pt solicitarea dvs .vreti sa postati pe youtube:-/
legislatie pentru cererea de eliberarea inregistrarii audio-video de sedinta

www.avocatnet.ro/content/for...

[ link extern ]
ART. 119 din ROII
(1) Fotografierea şi înregistrarea audiovideo în sala de şedinţă se fac numai cu aprobarea preşedintelui completului. Cererile se adresează în prealabil biroului de informare şi relaţii publice din cadrul instanţei, cu indicarea dosarului pentru care se solicită fotografierea sau înregistrarea. Pentru desfăşurarea normală a procedurilor, instanţa poate acorda permisiunea doar unui număr limitat de solicitanţi, în ordinea formulării cererilor.
(2) Este interzisă difuzarea fotografiilor, a înregistrărilor sau a imaginilor captate fără acordul preşedintelui completului de judecată. În cazul încălcării acestei interdicţii, va fi sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului.
(3) Pentru relaţia cu mass-media se aplică Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 482/2012*), cu modificările şi completările ulterioare.

ROII nu are valoare juridica decat cea imprumutata de lege, in special fiindca judecatorii se supun numai legii cf. art. 124 din CR
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2016
eusaisapte, utilizator
eusaisapte a scris:
ROII nu are valoare juridica decat cea imprumutata de lege, (...)

Afirmaţia dvs. este eronată. Hotărârea nr. 1.375/2015 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti a fost publicată în Monitorul Oficial, prin urmare are forţa oricărui act publicat în monitor.
Sunt sigur că mulţi dintre voi nu ştiau că noul Cod civil vă permite fotografierea sau înregistrarea oricărei persoane şi a oricărui bun privat (clădire, maşină, câţel, telefon) ce se află pe domeniul public. Codul civil prevede clar ce fapte sunt considerate atigneri aduse vieţii private prin articolul 74 din Sectiunea a III-a a Capitolului 2. Mă voi referi strict la fotografiere şi înregistrare video.

Ce nu avem voie:

c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;
d) difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal;
f) difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză;
g) difuzarea de materiale conţinând imagini privind o persoană aflată la tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanţe în legătură cu boala şi cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fără acordul persoanei în cauză, iar în cazul în care aceasta este decedată, fără acordul familiei sau al persoanelor îndreptăţite.

Aşadar şi prin urmare, nimeni nu are dreptul să vă interzică fotografierea atâta vreme cât vă aflaţi pe un domeniu public iar subiectul vostru nu se află pe proprietate privată. Spor la fotografiat şi la filmat!

bun acuma intrebarea mea nr 1 sala de judecata e un loc public
si 2 cum poate pe ce criteri se bazeaza restrictionarea de a filma daca legea spune clar ca se poate filma in locuri puplice sa inteleg ca si pe strada daca doresc sa filmez ar trebui sa fac o cerere precum doresc sa filmez caci si colo e loc pubplic ??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sedinta instanta - posibilitate inregistrare video mihaela2007 mihaela2007 se poate solicita inregistrarea video a sedintei in cazul unui dosar penal? stiu ca acum se inregistreaza audio conform n.c. pr.civ (vezi toată discuția)
Violarea intimitatii panaitdavid_catalin panaitdavid_catalin filmarea sau fotografierea unei persoane, grup de persoane sau cuplu, aflate in spatii publice (ex : strada, parc) poate reprezenta o violare a intimitatii ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea judecatii gigelas gigelas Buna seara, -Ma intereseaza,daca as putea solicita sa mi se dea o copie a inregistrarii audio/video a unei judecati intr-un dosar in care sunt parte. ... (vezi toată discuția)