avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor! Divort dupa 25 de ani de casatorie...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor! Divort dupa 25 de ani de casatorie...

Buna seara! Imi pare extrem de rau ca sunt in aceasta trista situatie , fiind vorba de parintii mei, insa trebuie sa recunosc ca e cel mai bun lucru care s-ar putea intampla. Va cer ajutorul in numele mamei mele, care acum este plecata la munca in strainatate de 4 luni.
Parintii mei sunt casatoriti de 25 de ani dar tot de atatia ani, mama a trebuit sa traiasca intr-un adevarat calvar, tata fiind dependent de alcool. Odata cu trecerea anilor, consumul de alcool a devenit din ce in ce mai mare, certurile erau mai dese, banii, nu prea mai veneau din partea lui iar in casa atmosfera era una desprinsa din filmele de groaza, din fericire insa, a fost fara batai, doar abuzuri verbale si amenintari.
De cand a plecat mama, am inteles mai bine prin ce a trecut atatia ani, pentru ca am ramas eu cu tata, sa il ingrijesc si sa ma ocup de casa. Mama, de cand a plecat, bineinteles de comun acord cu tata, a inceput sa se gandeasca la varianta divortului si mi-a cerut ajutorul. Asa am ajuns sa va intreb pe dumneavoastra, in speranta unui sfat.
La partaj, in urma divortului, cu ce ar ramane mama? Casa in care locuim, este mostenita de tata, in timpul casatoriei, insa finisajele, mobila si cam tot ce este in casa am cumparat eu cu mama. Tata, fiind dependent de alcool, si-a baut cam tot salariul, putinul care ramanea, era pentru mancare. Oare mama, nu va primi nimic in afara de mobila si electrocasnice, pentru ca geamurile, usile si tifelul de pe pereti nu se pot lua si munca depusa in gradina, casa, nu o plateste nimeni? Pe langa asta, m-a crescut pe mine si pot sa spun ca numai ea, pentru ca de la tata, nu am primit nici un sprijin material si nici moral.
S-a ajuns asa de tarziu la divort, pentru ca mama a fost hotarata sa-mi asigure o locuinta. Insa dupa atatia ani de lacrimi si suferinta alaturi de un sot alcoolic si pentru ca eu anul viitor ma voi casatori si voi pleca acasa la viitorul sot, au determinat-o sa ia aceasta decizie. Revin la intrebarea anterioara. Cu ce va ramane mama, in urma divortului?
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 08:47, 2 Octombrie 2009
O situatie delicata ,ca multe altele.Aveti un aliat important in ceea ce priveste aportul la intretinerea casei,la asiguarrea necesitatilor curente in circumstantele triste ale tatalui ...Participarea la cheltuieli ,achizitii bunuri si intretinerea trebuiesc probate concret cu documente legale .Casa reprezinta proprietatea exclusiva a tatalui ?Avand in vedere situatia mentionata,numai in baza documentelor un avocat poate sa va sfatuiasca variantele de urmat .
Fiind mostenire dobandita de tatal dvs. , mama nu are drepturi asupra casei, in schimb se poate face partajul bunurilor comune mobile . Mama poate face dovada imbunatatirilor aduse casei, tuturor investitiilor , prin inscrissuri, respectiv chitante, facturi...
"Nu este usor sa zbori fara aripi"-"Sine pennis volare haud facile est"/ Plautus


Din nefericire ,in cazul unui divort urmat de partaj,casa apartinandu-i tatalui in calitate de mostenitor,aceasta a devenit bunul sau propriu.
Singurele probleme se pun la contributia mamei dvs. in dobandirea bunurilor , acestea umand a se partaja in cote egale ca si contravaloarea imbunatatirilor aduse casei.
Toate acestea trebuiesc dovedite cu probatorii ce vor fi administrat in cadrul procesului de partaj(cu interogatoriu,acte,martori si expertize de evaluare a bunurilor mobile si a imbunatatirilor aduse casei.)
E bine ca a putut pleca si nu sunt copiii minori.Sfatul meu de neprofesionista este sa convingeti tatal sa va vanda dv o parte din casa.Acesti oameni care dupa atatia ani :((nu merita sa mai purtam manusi cu ei.Dar trebuie sa respectam legea.Noi cele care am stat cu ei suntem vinovate chiar si cu motive bine intemeiate.Viata merita traita.;)
In raport de precizarile conform carora "adevarat calvar,dependent de alcool"greu de realizat optiunea avansata de accept vanzare.O postura foarte delicata pentru peroana care trebuie sa decida situatii extreme ,mai ales cand ,cel in cauza este unul dintre parinti.Acum de cand mama dvs este plecata,tatal continua acelasi comportament ?

Alte discuții în legătură

Dreptul sotiei la mostenirea sotului tatiana28 tatiana28 Buna ziua.Am o problema.Parintii sunt casatoriti de aproape 30 ani.Cand s-au casatorit,tata a venit cu propunerea de a locui in casa parintilor lui deoarece ... (vezi toată discuția)
Partaj divort/copil minor Mihaela1313 Mihaela1313 Buna ziua, Am doua intrebari: 1.In caz de partaj ce pretentii poate avea sotul asupra casei pe care eu am mostenit-o de la tata 1/2 cu mama. Unic ... (vezi toată discuția)
Partaj cosmin311 cosmin311 Mama a divortat de tata acum 15 ani din cauza lui dar mai locuiesc impreuna si cand au divortat tata nu a mai cerut partajul.Din cauza situatiei financiare ... (vezi toată discuția)