avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli din veniturile din chirie la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli din veniturile din chirie la bloc

Am facut amenajari la bloc incluzind un spatiu verde in fata blocului care are iarba si este udat cu aspersoare. Pentru aceasta am instalat un contoar separat. As dori sa aflu cum pot face ca sa platesc numai cota de apa aferenta udarii peluzei din banii obtinuti din inchirierea unui spatiu comun al blocului. Consumul de apa este de cca 300Ron/luna si locatarii solicita sa se achite din banii acumulati.
Multumesc pentru raspuns si sfat !
Pai.... foarte simplu.
Scadeti cantitatea de apa de la contorul pentru aspersor din factura, ii calculati valoarea si o scadeti din fondul de chirii lunar.
Restul ce va ramane din factura impartiti pe liste locatarilor.

Cand platiti factura, luati bani din casa sau banca si o achitati in intregime.
Dispozitia in vigoare prevede concret
HG nr 1588/2007 art 24 (6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se plătesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment şi nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilităţi. Acest fond va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli.
Fondurile obtinute din inchirirea partilor comune se folosesc la lucrari de reparatii.

Consumul de apa contorizat se repartizeaza pe cota parte indiviza si se plateste de catre fiecare proprietar, nu din fondul de reparatii sau din banii obtinuti din inchirierea pc..
Multumesc, asta spune legea si am citit-o.
Pe de alta parte , tot in lege scrie ca banii se pot folosi si pentru intretinerea spatiilor comune.
Sincer, ma interesa o opinie de avocat sau a unora care s-au mai lovit de probleme similare.
Multumesc

Multumesc, raspunsul imi convine si am avut in vedere aceesi solutie, de aceea am instalat un contoar de apa separat pentru irigatie. Dar aveti certitudinea ca este legal ?
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2016
Adriantot, moderator
HG 1588/2007
Art.24
...............
(6) Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

Intr-adevar, nu se platesc facturi din aceste fonduri, dar astain intelesul ca nu te apuci sa platesti factura de gaze, sau gunoi, sau apa (in intregime) etc. din aceste venituri.
Dar o parte din factura de la apa care are menirea sa intretina proprietatea comuna, dupa parerea mea, poate fi achitata din aceast fond de chirii sau cum s-o fi numind el.
In plus de asta exista si o hotarare a proprietarilor pentru aceasta acoperire a costurilor irigatiei? Faceti o AG ad-hoc rapida si hotarati care este sursa de plata a apei pentru irigatie. Si terminati povestea asta.
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2016
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Creditarea proprietarilor de catre asociatia de proprietari mihaimm2014 mihaimm2014 Buna ziua! Am o nelamurire: se poate ca Asociatia de proprietari, din fondul special rezultat din chirie, sa imprumute proprietarii cu o anumita suma ... (vezi toată discuția)
Pretentii-inundata de niste incompetenti BanciuElena BanciuElena Buna seara! In noiembrie 2016, pentru verificarea metrologica a ceasurilor de apa, ”mesterii” mi-au rupt robinetul si m-au inundat pe mine si trei ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii luciancojoaca luciancojoaca Buna ziua, In urma unui contract cu o firma de telefonie mobila si televiziune digitala, pentru inchirierea terasei blocului in 2007 pe o durata de 10 ani, ... (vezi toată discuția)