avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cand nu mai sunt considerat recidivist?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cand nu mai sunt considerat recidivist?

Buna,

in anul 2001(august) am fost arestat si ulterior dupa 5 luni de arest preventiv si procese am fost condamnat la 3 ani cu suspendarea pedepsei plus 5 ani de incercare.

Cand se considera ca nu mai am (coada) ?

Trebuie sa trec prin proceduri de reabilitare pt a ajunge la 0? sau odata ce a expirat perioada de condamnare 3 ani plus 5 de incercare pot spune ca sunt curat in ceea ce priveste ( coada ) ?

Se aplica in cazul meu reabilitarea de drept? Sa fiu sincer nu prea inteleg cum e cu reabilitarea de drept dar un search pe acest forum mi'a relatat cateva posturi in legatura cu aceasta.


Va multumesc enorm pt ceea ce faceti aici pe site'u acesta si pt sfaturile pe care le dati!

Andrei.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:35, 24 August 2009
Daca in cadrul termenului de incercare nu ati mai savirsit o alta infractiune sau beneficiul suspendarii nu a fost revocat la implinirea acestuui termen in conditiile art. 86/6 cod penal suntei reabilitat de drept, numai ca aveti nevoie de o hotarire judecatoreasca care sa ateste aceasta situatie
REABILITAREA

ART. 133
Efectele reabilitării
Reabilitarea face să înceteze decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare.
Reabilitarea nu are ca urmare obligaţia de reintegrare în funcţia din care infractorul a fost scos în urma condamnării ori de rechemare în cadrele permanente ale forţelor armate sau de redare a gradului militar pierdut.
De asemenea, reabilitarea nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă, cu excepţia celei prevăzute în art. 112 lit. d).
ART. 134
Reabilitarea de drept
Reabilitarea persoanei fizice are loc de drept în cazul condamnării la amendă sau la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit nicio altă infracţiune.
Reabilitarea persoanei juridice are loc de drept dacă în decurs de 3 ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, după caz, pedeapsa complementară, a fost executată sau considerată ca executată şi persoana juridică nu a mai săvârşit nicio altă infracţiune.
ART. 135
Reabilitarea judecătoreascăCondamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
b) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani până la 10 ani, după trecerea unui termen de 5 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
c) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
d) în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei cu închisoare.
Procurorul general poate dispune, în cazuri excepţionale, reducerea termenelor prevăzute în acest articol.
ART. 136
Calculul termenului de reabilitare
Termenele prevăzute în art. 134 şi 135 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnaţi la pedeapsa cu amendă termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată sau executarea ei s-a stins în alt mod.
În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere.
ART. 137
Condiţiile reabilitării judecătoreşti
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a suferit o nouă condamnare în intervalul prevăzut în art. 135;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Când instanţa constată că nu este îndeplinită condiţia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreşte relei-voinţe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.
ART. 138
Reînnoirea cererii de reabilitare
În caz de respingere a cererii de reabilitare, nu se poate face o nouă cerere decât după un termen de 3 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, după un termen de 2 ani în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani şi după un termen de un an în celelalte cazuri; aceste termene se socotesc de la data respingerii cererii.
Condiţiile arătate în art. 137 trebuie să fie îndeplinite şi pentru intervalul de timp care a precedat noua cerere.
Când respingerea cererii se bazează pe lipsă de forme, ea poate fi reînnoită potrivit dispoziţiilor Codului de procedură penală.
ART. 139
Anularea reabilitării
Reabilitarea judecătorească va fi anulată când după acordarea ei s-a descoperit că cel reabilitat mai suferise o altă condamnare, care dacă ar fi fost cunoscută, ducea la respingerea cererii de reabilitare.B-)
a-andrei a scris:


Trebuie sa trec prin proceduri de reabilitare pt a ajunge la 0? sau odata ce a expirat perioada de condamnare 3 ani plus 5 de incercare pot spune ca sunt curat in ceea ce priveste ( coada ) ?

Se aplica in cazul meu reabilitarea de drept? Sa fiu sincer nu prea inteleg cum e cu reabilitarea de drept dar un search pe acest forum mi'a relatat cateva posturi in legatura cu aceasta.



Nu trebuie sa treceti prin proceduri de reabilitare.
Dupa cei 8 ani, daca nu ati mai savarsit vreo infractiune intentionata, sunteti reabilitat de drept.
Da, in cazul dvs. opereaza reabilitarea de drept.
Sa va scoateti un cazier si sa vedeti daca va mai apare in cazier infractiunea comisa.
Cand se va scurge termenul de incercare ,va exista reabilitarea de drept(in cazul in care ati achitat cheltuielile de judecata , nu a fost savarsita vreo alta infractiune) , fiind suficienta o cerere adresata IPJ, de Directiei de Cazier Judiciar, Statistici , si Evidenta Operativa.Cazierul dumneavoastra va fi , din nou , fara mentiuni .

Alte discuții în legătură

Reabilitarea judecatoreasca ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua din nou.Daca un inculpat isi achita datoriile fata de partea vatamata pe latura civila care ar fi termenul in care o sa i se faca reabilitarea ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar! anonim2008 anonim2008 Buna ziua as dori si eu sa intre in cat timp iti expira cazierul sunt eliberat din 2004 pt furt si as dori sa stiu cand imi expira cazierul si ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier judiciar Agnes25 Agnes25 In cat timp de la terminarea pedepsei se poate cere reabilitarea cazierului judiciar si care ar fi pasii de urmat pentru asta? Mentionez ca este vorba despre ... (vezi toată discuția)