Intrucat nu am gasit nicio categorie a discutiilor din forum in care sa incadrez subiectul care ma intereseaza, l-am postat la discutii diverse. Iimi cer scuze daca am gresit.
Si acum problema mea : locuiesc la nivelul 4 al unui bloc caruia i s-a adaugat, cu acordul locatarilor, nivelul 5, locatarii vanzand spatiul de deasupra etajului 4 in acest scop unei firme de constructii. Rog comunitatea Avocatnet sa ma ajute in a lamuri urmatoarea problema : firma de constructii era obligata sa monteze si lift, avand in vedere ca acum blocul are 5 nivele? Care este temeiul legal al acestei obligatii, daca ea exista?
Am auzit, deci nu stiu daca exista un temei legal, ca Inspectoratul in Constructii nu da aviz de construire a et.5 decat cu obligarea beneficiarului lucrarii la montarea unui lift.
De altfel liftul este montat de peste un an, dar nu functioneaza, iar daca beneficiarul lucrarii nu ar fi avut obligatia montarii acestuia, nu vad de ce ar fi investit in montarea lui.
Mentionez ca nu am putut intra in posesia contractului de vanzare-cumparare dintre locatari si firma, m-am gandit ca poate e trecuta acolo aceasta obligatie, desi e prea putin probabil, intrucat sefa de scara, care a fost mandatata de catre locatari sa semneze in fata notarului actul de vanzare-cumparare, refuza sa mi-l puna la dispozitie. Mai mentionez ca la data achizitiei de catre mine a apartamentului in care locuiesc fostul proprietar isi daduse deja acordul pentru construirea etajului 5.
Va multumesc.
Cred ca este mai degraba o problema de natura tehnica. Posibli sa fie ceva normative dar cel mai sigur este sa vorbiti cu un arhitect sau constructor care sa va lamureasca.
Care este temeiul legal al acestei obligatii, daca ea exista?
Normativul care va intereseaza, este NP057-02, acesta prevede"minim un ascensor la cladiri mai inalte de P+3 etaje"
vezi: [ link extern ]
Cap 3.2(B)1pg.27
Revin cu inca o intrebare. Cine are obligatia de a verifica punerea in functiune a liftului si de a sanctiona faptul ca acesta n ua fost pus in functiune de beneficiaru ? Cei de la Inspectoratul de Stat in constructii mi-au raspuns ca NU ESTE TREABA LOR.
Citez :
"In urma verificarilor efectuate de ... inspector de specialitate la ITC ..., s-a constatat existenta liftului SI CA ACESTA NU FUNCTIONEAZA. Reprezentantul beneficiarului ... ne-a prezentat o copie dupa procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor nr..., comisia de receptie ADMITAND RECEPTIA LUCRARILOR.
Problema functionarii liftului nu este de competenta institutiei noastre, acesta fiind un utilaj ce necesita montaj si punere in functiune autorizata de o institutie abilitata."
Si cu asta mi-au inchis gura.
Inteleg ca nu e problema lor daca liftul nu functioneaza dupa ce a fost pus in functiune, dar atunci ce folos ca l-au montat, daca nu-i poate obliga nimeni sa-l puna in functiune?
Multumesc.
Ma bucur ca v-am putut fi de folos, macar partial....
Cred ca NU trebuia semnata receptia finala, inainte ca liftul sa fie pus in functiune...Intr-adevar, ISC a constatat ca liftul exista, conform normelor, dar nu au si responsabilitatea functionarii lui.
Responsabila este asociatia de proprietari, sau cine a semnat receptia finala si care ar trebui sa contacteze firma care a montat liftul...si cu care ar trebui sa aiba un contract de montaj, punere in functiune, garantie si service!
Vedeti cine a semnat contractul initial cu firma de ascensoare, si ce contine acel contract.
Lift.
derszi george
Cum pot determina un propietar/Primaria/ sa puna in functiune un lift ce deserveste un bloc de 5 etj, bloc in care sunt chirias la etaj 5. (vezi toată discuția)