avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Teava alimentare cu apa sparta la un apartament al ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Teava alimentare cu apa sparta la un apartament al primariei

Buna ziua,am urmatoarea problema si ca deobicei,apelez la bunavointa Dvs. in speranta unui sfat.
Locuiesc la curte comuna,sunt chirias al primariei (Urbana). Acest imobil este format din 5 apartamente din care 2 sunt detinute de proprietari si 3 de primarie.
Din teava comuna de alimentare cu apa a curtii ,sa spart (in curte) teava care alimenta cu apa apartamentul meu.
La final ...3 conlocatari au spus ca eu trebuie sa suport pierderea ca asa e legea...ok,am platit pierderea de 600 lei,+sapatura...,+instalator...si bomba la final unul din proprietari mia interzis sa ma racordez din nou (nu are rost detaliile deoarece = om rau ! ) miau taiat alimentarea(teava din curte catre apartament) si am platit si mufa de compresie (dop) + montare si gata....Ne mai fiind legata la apa...mufa (dopul) de compresie a cedat in pamant...si iarasi mau obligat sa platesc toate pierderile(265 lei)....bineinteles o alta mufa de compresie iar unul din proprietari a spus cai instalatorul de vina si a montat-o dinsul (proprietarul) gratis de data asta. Eee,dupa nici 2 luni = cedeaza ultima mufa de compresie montata de proprietar pe teava care numi mai alimenta apartamentul...si pierderi 685 lei pe care va trebui sa le platesc luna viitoare...si sincera ...nu mai am de unde sa ma creditez. deoarece banuiesc...ca aceasta poveste ...nu se va sfarsii prea curand si tot timpul va ceda mufa de compresie deoarece este pe o teava de plumb veche de vre-o 40 de ani.
Am cedat nervos si mam opus verbal platii iar proprietarul ( care mia montat mufa de compresie gratuity ) mia spus ca daca nu platesc ma da in judecata si ami va cere si daune suplimentare cai tin fara apa.
Acuma,nedumerirea mea este...asa spune legea ca daca teava din curte care alimenta apartamentul meu cedeaza tot timpul ... eu trebuie sa platesc....sau astia asi bat joc de mine?Luati va rog in considerare si faptul ca nu mai folosesc teava de peste 5 luni si nu se poate inlocui cu teava plastic deoarece casa este monument istoric,nu sunt planuri apa/canal si nu mi se accepta nici un fel de modificare/imbunatatire/conservare decat pe riscuri proprii cu amenzi foarte mari si chiar riscul de a fi evacuate de primarie daca incalc contractual de inchiriere.
Va multumesc mult...
Cel mai recent răspuns: maria 33 , utilizator 22:10, 1 Iulie 2016
Sunteti chirias al primariei, in contractul de inchiriere se specifica ca reparatiile partilor comune intra in responsabilitatea chiriasului?

Sa mai clarificam un lucru, aveti contoare individuale in locuinta? Cum se imparte consumul individual? Cine este titularul contractului de furnizare a apei in cazul dvs., primaria?

Nimeni nu are dreptul sa va interzica accesul la utilizarea apei.

Se considera ca va "apartine" partea din instalatia de apa din locul in care patrunde in locuinta dvoastra si nu cea care "ajunge" pana in locuinta dvoastra, prin urmare teava care s-a spart este parte comuna la a carei reparatie trebuie sa contribuie toti locatarii. In cazul dvs. trebuie sa clarificati ce statut aveti in relatia cu primaria in privinta reparatiilor.

Proprietarului procesoman spuneti-i sa va dea in judecata, nu are nicio sansa, defectiunea este pe partea comuna.
1-
la final unul din proprietari mia interzis sa ma racordez din nou

Proprietarul nu detine autoritatea si competenta sa restrictioneze dreptul dv la utilitati
2-
dupa nici 2 luni = cedeaza ultima mufa de compresie montata de proprietar pe teava care numi mai alimenta apartamentul...si pierderi 685 lei pe care va trebui sa le platesc luna viitoare.
.
Teoretic ar trebui ca intreg prejudiciul sa il suporte cel care a instalat piesa care a cedat si care a generat pierderea de apa...
3-
ma da in judecata si ami va cere si daune suplimentare cai tin fara apa.

Fiind teava comuna,care a cedat urmare interventiei neautorizate a unui alt proprietar dv nu aveti nicio raspundere
Lasati-l sa va dea in judecata,va beneficia de hotarare defavorabila
Nu poate sa probeze ca instalatia care a cedat va apartine sau ca interventia neautorizata a fost executata de dv
Ptr. utilizatorul Cyan;
- In contractul de inchiriere este mentionat :
" Chiriasul se obliga sa contribuie la cheltuielile ptr. iluminarea,incalzirea ,curatarea partilor si instalatiilor de folosinta comuna ,precum si la orice alte cheltuieli pe care legea le stabileste in sarcina lor "
- Da,aveam contoare individuale in locuinta (acuma eu nu mai am,dansii au toti).Consumul se ampartea functie de cat contoriza fiecare apometru ..
Contractul de furnizare al apei este cu SC APA CANAL SA.
Teava sa spart la circa 1.50m fata de pragul casei...avind an vedere ca coloana principala se afla la jumatatea curtii care are o latime maxima de 3,5m.
Din coloana principala pleca teava (sparta) care ami alimenta apartamentul.

Ptr. utilizatorul Ynoccenta;
- Nu am sustinut si nu sustin ca prejudiciul sa il suporte cel care a instalat piesa care a cedat si care a generat pierderea de apa... ci ma intreb ce sa fac daca schimb mufe la nesfarsit si se vor genera pierderi de apa pe care va trebui sa le platesc...
- Ma gandesc ca poate sa probeze ca instalatia apartine apartamentului meu deoarece numai pe acesta al alimenteaza...

Ar fi cam,ca la un bloc de apartamente pe plan vertical,adica coloana de apa principala iar racordul de alimentare cu apa care intra in apartament(rapit) se sparge pe partea dinspre coloana nu la intrarea in ceasul meu de apa....Scuze...nu stiu cum sa ma exprim...

Daca legea ma obliga sa platesc tot eu voi platii dar prin intermediul Dvs. as dorii sa stiu daca conlocatarii nu abuzeaza de nestiinta mea...ca sa scape dansii de anumite cheltuieli.
Multumesc frumos tuturor ...
maria 33 a scris:

curatarea partilor si instalatiilor de folosinta comuna ,precum si la orice alte cheltuieli pe care legea le stabileste in sarcina lor


Avand in vedere formularea "savanta" din contract rezulta ca nu aveti nicio obligatie in repararea partilor si instalatiilor comune ci doar de "curatare" iar legea stabileste in sarcina chiriasului doar intretinerea curenta a proprietatii inchiriate.

"Curatarea" nu este aceeasi activitate cu "repararea".

Notificati proprietarul, in speta, primaria, ca are obligatia sa plateasca reparatiile efectuate la partile comune si le transmiteti devizul si chitantele sa vi le deconteze.

Reparaţiile privind părţile comune folosite de mai mulţi locatari, dacă nu au fost pricinuite din vina acestora, cad în sarcina proprietarului.

[ link extern ]

Teava este comuna daca nu exista un contor in locul in care se ramifica catre apartament chiar daca teava respectiva alimenteaza doar apartamentul dvs.

Locatarul este chiriasul, locatorul este proprietarul.

Art. 1788- NCC (Noul Cod Civil)
Sarcina reparaţiilor
(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit Art. 1799.
(2) Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului.
(3) Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor.
(4) În caz de urgenţă, locatarul îl poate înştiinţa pe locator şi după începerea reparaţiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înştiinţării.

Art. 1802-
Reparaţiile locative
În lipsă de stipulaţie contrară, reparaţiile de întreţinere curentă sunt în sarcina locatarului.

Prin intretinere curenta se inteleg reparatii curente, o zugraveala, repararea unei usi, inlocuirea unui geam, nu si repararea tevii comune.

Aveti contract de inchiriere pe perioada determinata sau nedeterminata?

Despre drepturile si obligatiile chiriasilor cititi si aici
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2016
cyan, moderator
In expunerea dv exista contradictii
maria 33 a scris:



- Ma gandesc ca poate sa probeze ca instalatia apartine apartamentului meu deoarece numai pe acesta al alimenteaza...




Dar ulterior afirmati
mia spus ca daca nu platesc ma da in judecata si ami va cere si daune suplimentare cai tin fara apa.

Daca instalatia apartine apartamentului meu deoarece numai pe acesta al alimenteaza,in ce context proprietarul a amenintat ca va da in judecata si ami va cere si daune suplimentare cai tin fara apa??

Alte discuții în legătură

Instalatia verticala apartine partii comune vali m vali m \'\'Instalatia verticala apartine partii comune De la nivelul piesei de legatura din instalatia verticala catre consumatorul individual ,instalatia respectiv ... (vezi toată discuția)
Probleme racordare apa mari_mari mari_mari Buna seara,intampin o problema legata cu distribuirea apei in comun din imobilul unde locuim. Pe scurt :Suntem chiriasi ai fondului locativ,locuim la curte ... (vezi toată discuția)
Teava evacuare wc sparta r_codrescu r_codrescu Teava de evacuare de la wc din apt. meu este sparta si curge la apt. de jos. La mine in baie este uscat iar teava este vizibila in apt. de jos. Cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)