maria 33 a scris:
curatarea partilor si instalatiilor de folosinta comuna ,precum si la orice alte cheltuieli pe care legea le stabileste in sarcina lor
Avand in vedere formularea "savanta" din contract rezulta ca
nu aveti nicio obligatie in repararea partilor si instalatiilor comune ci doar de "curatare" iar legea stabileste in sarcina chiriasului doar
intretinerea curenta a proprietatii inchiriate.
"Curatarea" nu este aceeasi activitate cu "repararea".
Notificati proprietarul, in speta, primaria, ca are obligatia sa plateasca reparatiile efectuate la partile comune si le transmiteti devizul si chitantele sa vi le deconteze.
Reparaţiile privind părţile comune folosite de mai mulţi locatari, dacă nu au fost pricinuite din vina acestora, cad în sarcina proprietarului.
[ link extern ]
Teava este comuna daca nu exista un contor in locul in care se ramifica catre apartament chiar daca teava respectiva alimenteaza doar apartamentul dvs.
Locatarul este chiriasul, locatorul este proprietarul.
Art. 1788- NCC (Noul Cod Civil)
Sarcina reparaţiilor
(1)
Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit Art. 1799.
(2)
Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din
folosinţa obişnuită a bunului.
(3) Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor.
(4) În caz de urgenţă, locatarul îl poate înştiinţa pe locator şi după începerea reparaţiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înştiinţării.
Art. 1802-
Reparaţiile locative
În lipsă de stipulaţie contrară, reparaţiile de
întreţinere curentă sunt în sarcina locatarului.
Prin intretinere curenta se inteleg reparatii curente, o zugraveala, repararea unei usi, inlocuirea unui geam, nu si repararea tevii comune.
Aveti contract de inchiriere pe perioada determinata sau nedeterminata?
Despre drepturile si obligatiile chiriasilor cititi si aici
www.avocatnet.ro/content/art...