avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata cursuri formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata cursuri formare profesionala

Buna ziua.
Situatie la care as dori raspuns se prezinta in felul urmator.
In data de 10.06.2016 prin referat am solicitat angajatorului incetarea cim cu acordul partilor incepand cu data de 01.07.2016. In situatia in care nu este de acord am precizat sa ia act de demisie.
In data de 14.06.2016 am fost notificat cum ca s-a luat act de demisia mea si ca imi va inceta cim cu data de 01.07.2016 conform art 81 alin 7 Codul muncii.
Pr a aparut in data de 29 odata cu semnarea fisei de lichidare.
In 2015 am efectuat 3 cursuri de formare profesionala - Responsabil mediu, Inspector Protectie civila, Sef serviciu privat situatii de urgenta.
Eu am fost angajat cu cim pe functia de Inspector Protectia Mediului.
Cursul pt Inspector Protectia mediului s-a facut la initiativa angajatorului pt conformare cu art 22 alin 3 si 4 din legea 211/2011.
Cursul de Inspector Protectie civila s-a facut tot din initiativa angajatorului intrucat firma are peste 300 de angajati si are serviciu intern de prevenire si protectie – hg 1425/2006 SECtIUNEA a 2-a Organizarea activitătilor de prevenire şi protective art 14 alin c si art 19.
In structura serviciului (hg 1425/2006 SECTUNEA a 4-a Serviciile interne de prevenire şi protective ART 26) angajatorul a prevazut sef serviciu, inspector protectie civila si cadru tehnic psi.
Insa in hg 1425/2006 se spune clar in art 23 (3) Incepand cu data de 1 iulie 2011, serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incheiat cu angajatorul.
Eu am avut doar CIM pt Inspector mediu. Mi s-a spus ca ma voi ocupa prin cumul si de situatii de urgenta. Dar astfel se incalca art 35 din codul muncii.
Ce nu inteleg eu este de ce trebuie sa platesc niste cursuri pe care angajatorul le-a solictat si pe care nu le-a aplicat legat – cim=uri diferite.
In actul aditional de formare profesionala la CIM avut scrie ca trebuie sa platesc de 3 ori suma platita de angajator.
Azi 30.06.2016 am facut un referat prin care am solictat directorului sa analizeze sis a corecteze suma c ear trebui sa o platesc intrucat ar trebuisa platesc doar cheltuielile pt perioada nelucrat.
Dar nu inteleg de ce pt cursul de Inspector PC si SEf SPSu daca nu mi-a facut cim conform legilor de c ear trebui sa platesc?
Cum ma pot apara impotriva proprii aabuzive din partea angajatorului pt ca el vrea sa imi retina banii.?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:48, 4 Iulie 2016
In principiu ar trebui sa va retina numai sumele care au reprezentat cheltuielile efective ale societatii cu respectivele cursuri. Nu de 3 ori mai mult. Spuneti-le ca va veti adresa instantei pentru solutionare.
Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
....

Asadar, in situatia in care, salariatul are initiativa incetarii contractului individual de munca in perioada stabilita prin actul aditional, angajatorul va putea solicita acestuia, restituirea sumelor pe care le-a cheltuit efectiv in scopul formarii sale profesionale, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita.
Angajatorul si sefa de la resurse umane cunosc f bine Art. 198 C.mun. plus ca actul aditional de formare profesionala il considera angajament de plata - apare undeva in continut o fraza de genul asta. Le-am atras atentia ca angajamentul de plata singur nu are titlu executoriu si ca trebuie sa obtina o hotarare judecatoareasca pentru a-mi propi sumele . In mod normal nu ar trebui sa fiu instintat ce sume ar retine si pe ce perioada ? Eu cum ma pot apara impotriva propii fara hotarare judecatoreasca.
Multumesc anticipat pt toate raspunsurile.
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, trebuie sa promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului in situatia in care vi s-a retinut o suma din salariu cu incalcarea prevederilor mai sus citate.
Multumesc de raspuns in principiu trebuie sa astept sa vad ce decizie ia fostul angajator cu privire la aceste sume.

Alte discuții în legătură

Demisie ovinew ovinew Pe data de 7 aprilie anul curent am demisionat din postul pe care il detineam - specialist vanzari. Preavizul a incetat pe data de 22, adica ieri. Angajatorul ... (vezi toată discuția)
Formarea profecionala si demisia andreeagv andreeagv Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie, am beneficiat de un curs de formare profesioala de 2 zile, in septembrie 2007, pentru care am semnat un act ... (vezi toată discuția)
Cursuri igiena platite de angajat mnd mnd Buna ziua, Firma la care lucrez organizeaza si plateste cursuri de igiena, costuri care ulterior ni se opresc din salariu pe baza unui act aditional la ... (vezi toată discuția)