avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

buna ziua ! va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la urmatoarea intrebare:daca pot beneficia de indemnizatie crestere copil urmand sa devin mama peste 4 luni:nu am nici un venit si nu am realizat nici un venit in ultimele 12 luni. in toamna anului 2015 am terminat liceul .mentionez ca nici viitorul meu sot nu are nici un venit si nici nu a realizat nici un venit in ultimele 12 luni..(nu a fost in tara) va multumesc si va doresc o zi frumoasa !
Cel mai recent răspuns: kissmy09 , utilizator 19:22, 4 Iulie 2016
1. Daca veti naste in noiembrie 2016 cele 24 de luni din cere se aleg cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt decembrie 2014 - noiembrie 2016.

2. - Daca in aceste 24 de luni aveti 12 luni in care ati fost eleva la zi, fara intrerupere, veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Daca dupa terminarea liceului ati fost inregistrata la Agentia de Somaj si ati beneficiat de indemnizatie de somaj si aceste perioade sunt eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Din OUG privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;

b) s-au aflat in evidenta agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti, in vederea acordarii indemnizatiei de somaj;
...

m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua sansa”, sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum și ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
...
va multumesc mult..si va doresc numai bine
buna seara ! imi cer scuze dar am o nelamurire eu am frecventat cursurile liceului la zi incepand cu data de 1 sept 2014 si am terminat la data de 31 aug 2015.Cele 24 de luni se socotesc din decembrie 2014 pana in nov 2016 deci eu fiind la liceu in perioada sus mentionata nu beneficiez de cele 12 luni?...va multumesc
Din ce spuneti dvs. in perioada decembrie 2014 - noiembrie 2016 ati fost eleva la zi in perioada 01.09.2014 - 31.08.2015 adica aveti cele 12 luni necesare.
va multumesc mult ..si va doresc tot binele din lume

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc dupa terminarea scolii postliceale maria85maria maria85maria Buna ziua,am ramas insarcinata in ianuarie,nasterea probabil ar fi octombrie.Sunt la postliceala anul 3.Am licenta in iulie atunci se termina scoala.Anul ... (vezi toată discuția)
Sarcina in timpul concediului de ingrijire copil Desertwell Desertwell Buna seara, Ma aflu in concediu de ingrijire copil care se va sfarsi in luna februarie 2016.(primesc indemnizatie,totul e in regula ...)Problema este faptul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru crestere copil - legea noua 2016 Marry_C Marry_C Buna ziua! Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in luna decembrie. La sfarsitul lunii mai, dupa ce angajatorul a aflat de sarcina, mi-a incheiat contractul de ... (vezi toată discuția)