avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legislatia muncii - presiuni pentru demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legislatia muncii - presiuni pentru demisie

este legal a i ce cere cuiva sa-si dea demisia pentru ca nu a acceptat efectuarea orelor suplimentare in ziua libera?
Cel mai recent răspuns: RainDrop , utilizator 11:22, 2 Iulie 2016
Categoric, nu!
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Codul Muncii prevede ca, munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
multumesc frumos pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat ronal ok tdd ronal ok tdd bună ziua. Mă numesc marius am 17 ani si lucrez la kfc. Am sunat directorul sa ii spun ca nu pot veni 4 zile nu prea a fost de acord dar eu am facut o. ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ma confrunt cu o problema la locul de munca. am. un ... Diana Mih Diana Mih Bună ziua ma confrunt cu o problema la locul de munca. Am. Un șef de departament care și a adus un om(cunoștință) care zice el m ar înlocui. I am zis ca ... (vezi toată discuția)
Demisie fortata rodica2001 rodica2001 Buna ziua ! lucrez intr-o unitate scolara si zilnic ,atat eu cat si colega mea suntem hartuite si se fac presiuni de catre conducerea unitatii pentru a ne lasa ... (vezi toată discuția)