avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drept sau nu la concediu ingrijire copil??
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drept sau nu la concediu ingrijire copil??

Buna ziua.
O femeie este in concediu de ingrijire a copilului pana in data de 07 luna aceasta. in 07 implineste copilul 2 ani.
A beneficiat de concediu fiind eleva, nu din angajare.
Acum ea este gravida si in data de 10 are 7 luni.
Intrebarea este: dupa nasterea copilului ea are drept la Concediu de ingrijire a copilului??
Daca s-ar angaja in data de 07, cand iese din Concediu?? Ar fi o posibilitate?? Se poate angaja daca sarcina e asa avansata?? Ca normal la 7 luni o femeie angajata ar trebui sa intre in Concediu prenatal. Sau nu??
O solutie, va rog. Institutiile statului nu sunt foarte binevoitoare in a da lamuriri.
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:41, 2 Iulie 2016
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...

g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
...

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4
...

(6) In cazul in care in luna nasterii copilului persoana indreptatita nu a realizat venituri supuse impozitului si nici nu s-a aflat in una sau mai multe din situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) din ordonanta de urgenta, perioada de calcul al celor 12 luni incepe cu ultima luna din cei 2 ani in care aceasta a inregistrat venituri sau s-a aflat in una dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) din ordonanta de urgenta.

3. - In cazul persoanei de care vorbiti cele 12 luni eligibile se vor numara incepand cu ultima luna in care a fost in concediu crestere copil (CCC1) pentru primul copil.
- Asadar va putea beneficia de indemnziatie pentru CCC2 chiar daca nu va fi angajata dupa ce termina CCC1.
- In cazul ei nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) si, ca urmare, va beneficia de indemnizatia pentru CCC2 incepand cu data nasterii celui de al doilea copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insarcinata in timpul concediului de crestere copil pana la 2 ani ioana.manuela76 ioana.manuela76 buna ziua! am ramas insarcinata pe perioada somajului si am beneficiat de cele 90 de zile de concediu medical 2014- 2015, pana ce am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului MariaLL MariaLL Buna ziua! Imi poate da cineva niste raspunsuri? In cazul in care al doilea copil se naste la cateva zile dupa ce primul implineste doi ani, cum se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Acordarea indemnizatiei crestere copil crsulici crsulici Buna ziua, Sunt in concediu de crestere copil pana la 1 august 2016 si sunt din nou insarcinata in 2 luni.Vreau sa imi dau demisia de la actualul loc de ... (vezi toată discuția)