avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Venitul unui SRL poate fi considerat venitul persoanei ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Venitul unui SRL poate fi considerat venitul persoanei care face cerere pt indemnizatie de somaj ?

Sunt asociat si administrator la o firma la care am fost si angajata.Contractul de m-ca s-a desfacut cu art.65/1.Problema mea este urmatoarea:
Am obtinut adeverinta de la Finante in care se precizeaza:firma respectiva conform balantei inregistreaza venituri totale de x si pierdere contabila y si eu nu figurez in evidentele lor cu venituri din activitati independente si venituri din chirii.
M-am dus cu acea adeverinta la AJOFP sa ma interesez daca am dreptul la somaj si spre surprinderea mea ei calculeaza cu suma de la venituri totale a firmei si fiind suma prea mare nu am dreptul la somaj.
Am cerut o alta adeverinta de la finante in care pe linga cele trecute in prima .sa se mentioneze ca eu personal nu figurez cu venituri din dividente obtinute de la acea firma,gandindu-ma ca nu inteleg ei notiunea de pierdere contabila.
Dar nici cu acea adeverinta n-am avut succes mi s-a soptit ca singura solutie ar fii sa-mi vand actiunile la firma.Eu stiu ca asociatul are dreptul la dividente si la salariu daca e si angajat .De ce se calculeaza cu venitul firmei si ni cu al meu personal?Eu consider ca e aberant si nu stiu daca cei din orasul meu interpreteaza asa legea sau este asa in toata tara.
Va rog sa ma ajutati!
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 23:34, 19 August 2009
Art. 15. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj in conditiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, daca dovedesc ca acele venituri nu depasesc salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in luna pentru care se face dovada.*
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice in mod independent si de asociatiile familiale in baza autorizatiei de functionare eliberate conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale, precum si activitatile desfasurate in calitate de asociat in cadrul societatilor comerciale.*
__________
Parerea mea este ca nu pot fi luate in calcul ca venituri din activitati autorizate, pt. stabilirea calitatii de somer a unei persoane si acordarea indemnizatiei, veniturile obtinute de societatea comerciala.
Legislatia comerciala face distinctie intre persoana juridica, care are personalitate juridica proprie si persoana fizica, respectiv asociatul care infiinteaza societatea.
In acest sens exista un patrimoniu distinct al societatii fata de patrimoniul persoanei fizice, veniturile asociatului rezumandu-se la dividentele pe care le obtine in urma actiunilor detinute la societate, binenteles cu conditia obtinerii de catre societate a unui profit.
Drept urmare daca asociatul nu obtine dividente sau cuantumul acestora nu depasesc salariul de baza minim brut pe tara, este indreptatit, binenteles cu conditia indeplinirii si a celorlalte conditii, la plata indemnizatiei de somaj.
Adeverinta de la Finante trebuie sa arate daca dvs personal beneficiati sau nu de venituri, nu la veniturile SRL !!

Dvs daca nu aveti venituri din functia de administrator sau asociat, indifernet de situatia financiara a firmei, daca ati incetat contractul de munca prin concedere si aveti stagiul necesar pentru somaj, atunci sunteti eligibila pentru statutul de somer.

In lg 76/2002:

IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât indicatorul de referinta.., în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situaţii:
a) au devenit şomeri în sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);

Art. 17. - (1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:@
a) le-a încetat contractul individual de muncă sau contractul de muncă temporară din motive neimputabile lor;

Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

Eu nu am gasit nimic in lege care sa va anuleze dreptul la somaj doar pentru ca sunttei asociat, administrator intr-o societate , daca nu obtineti venituri din aceste activitati :)

Lasati sopatele unora, discutati pe lege cu juristii de la AJOFM si daca tot nu va primesc actele faceti o solicitare in scris a primirii dosarului de somaj sau a notificarii motivelor de respeingere, depusa la registratura.
dcozma a scris:
Art. 15. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj in conditiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, daca dovedesc ca acele venituri nu depasesc salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in luna pentru care se face dovada.*
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice in mod independent si de asociatiile familiale in baza autorizatiei de functionare eliberate conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale, precum si activitatile desfasurate in calitate de asociat in cadrul societatilor comerciale.*

Articolul 15 a fost modificat (HG 449/2009), desi se pare ca nici macar cei care ar trebui sa il aplice nu au aflat... Forma actuala este:

Art. 15 - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 din lege, care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacă dovedesc că acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare în luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.


Nu mai exista niciun motiv pentru amestecarea unor entitati juridice diferite si a unor venituri care nu au legatura. Mai demult am spus in alt topic ca articolul respectiv este o aberatie, dar iata ca a fost reparat.
Ultima modificare: Marți, 18 August 2009
ContSters20980, utilizator
Normele metodologice din 20 02 2002 MOF181/2002 Art 24 (1)Incetarea platii indemnizatiei de somaj in situatia prev la art 44 lit b se aplica persoanelor care detineau autorizatia de functionare sau certificatul de inmatriculare al unei societati comerciale anterior inregistrarii cererii pt acordarea indemnizatiei de someri.Eu am gasit 2 schimbari la normele de aplicare a legii ,H G 1859/2005 SIHG449/2009 in care Art 24 (1)nu a fost schimbat.Deci daca acest articol a ramas cei cu firme nu au dreptul la indemnizatie sau o mai fi si alte norme?
D-na Andreea are dreptate. Sunt intr-o stare asemanatoare cu Dvs, si la AJOPF mi-au explicat clar ca daca in calitate de asociat realizez venituri mai mare decat indemnizatia de somaj nu am dreptul la somaj.
Prietena mea are o I.I., dar are si calitate de somer deoarece din declaratiile anuale dovedeste cu veniturile repartizate lunarca nu depaseste indemnizatia de somaj.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj danielanedelcu danielanedelcu Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: Daca angajatorul unde am functia de baza ma da in somaj, am dreptul la indemnizatie de somaj daca am ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare somaj Medu Medu Buna dimineata! Am 11 luni lucrate cu carte de munca(8 luni la un angajator si 3 luni la cel pentru care lucrez in prezent).Beneficiez de somaj, daca firma la ... (vezi toată discuția)
Legea 76/2002 art 34 a001122 a001122 buna ziua, ma refer la art citat mai jos: Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc ... (vezi toată discuția)