avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie Comuna, probleme materiale parintele rezident
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie Comuna, probleme materiale parintele rezident

Buna ziua , sunt divortata de 6 ani , am 2 copii, unul de 12 ani si unul de 18 ani ( in luna august ii implineste).De 2 ani fostul sot a obtinut prin tribunal custodie comuna cu domiciliul la mine ...Eu am ramas fara servici de 2 luni , am foarte mari datorii , stau in chirie cu copiii mei .Nu il intereseaza de copii , in afara de banalele telefoane ce faci ,ce ai mai facut , nu le da nimic ...mai nou se distreaza in grecia in concediul si poate copiii lui nu au bani de o piscina ..intrebarea mea este ...ce implica custodei comuna si ce trebuie sa fac sa poata contribui in afara de banala pensie alimentara la cresterea copiilor ..nu vreau sa le mut domiciliu la el ,dar trebuie sa fie si el responsabil ,daca eu am ramas fara servici ...Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 18:19, 11 Iulie 2016
Doamna nu puteti sa faceti nimic. [ editat]Daca nu vrea sa fie tata pentru copiii lui, legea nu-l obliga. Eu zic sa nu va faceti prea mari sperante in legile acestei tari. S-ar putea sa constatati ca sunt chiar impotriva dvs. ca parinte rezident.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2016
gi-jane2, moderator
Autoritatea părintească comună sau exclusivă nu are de a face nimic cu problemele dumneavoastră personale și materiale.
Problema personală prin care treceți nu este și problema fostului soț.
Dacă își plătește lunar și la termen pensia de întreținere cât a stabilit instanța de judecată totul e OK din punct de vedere legal.
În plus trebuie să-l implicați în luarea deciziilor importante privitoare la ghidarea copiilor.

Autoritatea părintească exercitată în comun presupune următoarele îndatoriri părintești din partea ambilor părinți, prin art. 35 și 36 din LEGEA 272/2004 republicată în 05-martie-2014, lege care stabilește:

Art. 35, alin. 2.
(2) Parintii au obligatia sa asigure copilului, de o maniera corespunzatoare capacitatilor in continua dezvoltare ale copilului, orientarea si sfaturile necesare exercitarii corespunzatoare a drepturilor prevazute in prezenta lege.

Art. 36, alin. 1, 2, 3, 5, 6 și 8.
(1) Ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor.
(2) Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau.
(3) In sitiuatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor parinti.
(5) Ambii parinti, indiferent daca exercita sau nu autoritatea parinteasca, au dreptul de a solicita si de a primi informatii despre copil din partea unitatilor scolare, unitatilor sanitare sau a oricaror altor institutii ce intra in contact cu copilul.
(6) Un parinte nu poate renunta la autoritatea parinteasca, dar se poate intelege cu celalalt parinte cu privire la modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, in conditiile art. 506 din Codul civil.
(8) In cazul existentei unor neintelegeri intre parinti cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti, instanta judecatoreasca, dupa ascultarea ambilor parinti, hotaraste potrivit interesului superior al copilului.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2016
Dapix, utilizator
Dapix, interesantă abordarea dvs.!, în sensul că unica obligaţie a părintelui posesor de sentinţă cu autoritate părintească comună este să plătească pensia alimentară stabilită de instanţă X-(
2) Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau.


Userul tocmai a arătat că situaţia dânsei s-a schimbat şi are venituri mult mai mici.
Stimată doamnă, convingeţi copiii să meargă în vacanţă la tatăl lor, să meargă toată ziua în vizită la el, să ceară mâncare, pantofi, bani pentru cărţi, pentru ştrand, să-i ceară să-i ajute la lecţii, etc., astfel, o parte din cheltuielile cu copiii le va face domnul tată.
tocmai ce au fost la el ..si au venit dezamagiti ca nici el nu are bani ,cu parere de rau si trece printr-o perioada mai grea cu banii (recent s-a intors din grecia ) ...din pacate face misto de copiii lui ..nu stiu ce as putea face
silviasylvana a scris:

din pacate face misto de copiii lui ..nu stiu ce as putea face

Dar spuneți mai explicit, ce v-ați dori să faceți și nu puteți sau nu știți cum`? Ați apelat la un forum juridic, unde spuneți că tatăl debitor își onorează obligația legală privind pensia de întreținere a minorilor. Mai precizați, că nu doriți să schimbați domiciliul copiilor la tata, iar dumneavoastră să le plătiți pensia de întreținere. Ca sfat vă mai rămâne să vă căutați urgent un loc de muncă, ca să puteți întreține casa și copii. În caz că situația MATERIALĂ VI SE ÎNRĂUTĂȚEȘTE, APELAȚI LA SERVICIUL DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ, din cadrul primăriei de domiciliu.
Din punct de vedere juridic, schimbarea domiciliului copiilor la tata lor, ar fi o soluție legală. Să beneficiați de ajutor social din cadrul primăriei, prin anchetă socială din partea asistenței sociale, este o altă soluție legală.
Ultima modificare: Duminică, 10 Iulie 2016
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Obligațiile tatălui fata de un copil din afara casatoriei Eliana27 Eliana27 Buna seara! Sunt mama unui băiețel de 8 ani, rezultat dintr-o relație de 12 ani cu un bărbat însurat. Recent, ne-am despărțit, iar familia lui îi ... (vezi toată discuția)
Sentinta de divort / nelamuriri silster silster Prin sentinta de divort s-a hotarit : - desface prin comun acord casatoria - autoritatea parinteasca va fi exercitata de catre ambele parti ... (vezi toată discuția)