avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masina imprumutata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masina imprumutata

Buna ziua! Am si eu o intrebare.
Acum 6 luni am imprumutat masina unui prieten pentru suma de 1000$. Masina este pe numele tatalui meu. Toate actele sunt la prietenul meu iar el nu vrea sa imi dea masina inapoi.

Tatal meu este plecat din tara de 2 ani de zile.Eu vreau sa ii iau masina cu forta ca sa zic asa. Dar o sa ramana cartea la el pentru ca nu o tine in masina.

Ideea e ca nu vreau sa am alte probleme. Ma ameninta ca o va vinde. Cine stie la cine ajunge masina si va primi tata multe amenzi pentru ca este pe numele lui repet. Nu vreau nici sa o dau furata.

Poate face plangere la politie daca ii iau masina? Nu are nici un act doveditor pentru masina nici pentru suma pe care mi a imprumutato.

Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2016
mihai133, utilizator
Cel mai recent răspuns: Daniela Gratiela , Alte profesii 22:05, 5 Iulie 2016
Realitatea este ca dv pentru a beneficia de imprumutul de 1000 DS ati convenit cu respectivul sa ii dati spre folosinta masina
Ati restituit suma imprumutata ?
Nu puteti sa luati cu forta masina atat timp cat nu restituiti suma imprumutata
Nu puteti anunta drept furata masina pentru ca toate actele acesteia dv le-ati predat de buna voie aceluia care v-a acordat imprumutul
Detinatorul masinii,poate face plangere la politie daca incercati sa o recuperati fara sa va achitati obligatiile
El nu vrea suma inapoi. Spune ca poate lua mai mult pe masina. Si nici nu pot face actele de vanzare-cumparare pentru ca tatal meu este plecat si nu se poate intoarce.
Daca face plangere pe ce baza? Eu i-am imprumutat masina.
O sa fie cuvantul lui impotriva cuvantului meu.
Pana la urma actelele vorbesc. El nu are nici un drept asupra masinii.

Si pentru ca deja am ajuns sa ma gandesc cum sa ii iau masina. Nici nu am incredere sa ii dau bani pentru ca nu o sa primesc masina. Si el poate spune dupaia ca nu i-am dat nimic cum si eu pot spune ca nu am primit nimic de la el la politie.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2016
mihai133, utilizator
Art. 228

Furtul

(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane.

In momentul asta puteti sa ii faceti dvs plangere pt abuz de incredere, asta daca aveti banii pregatiti.

Art. 238

Abuzul de încredere

(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.


Pentru a va materializa interesul de a obtine suma de 1000 $,ati intrat intr-o situatie neplacuta,al carui final nu il cunoasteti
Chiar daca tatal dv este plecat si nu se poate intoarce,poate sa incheie procura in favoarea dv pentru a putea dv sa desfasurati demersurile necesare instrainarii bunului mobil
Poate sa faca plangere pentru furt
Nu aveti documente care sa dovedeasca "imprumutul",in schimb persoana detine masina cu toate actele acesteia care nu ii puteau fi predate decat de catre dv,atat timp cat proprietarul nu este in tara si nu a avut nevoie de imprumut
Respectivul are dreptul asupra masinii,care practic a fost bagata drept garantie/gaj pentru imprumut
Dv sunteti in culpa pentru ca de la bun inceput cand ati facut intelegerea sa primiti imprumutul pe care sa il garantati cu masina trebuia sa incheiati un inscris asumat de catre parti

El nu are niciun drept asupra masinii, la fel cum nici dvoastra nu aveati si nu aveti.

Ati avut acordul tatalui pentru "imprumutarea" masinii?

Care a fost conventia dintre dvs. si cel caruia i-ati dat masina?
Banii v-au fost imprumutati si trebuia sa ii restituiti banii dupa o anumita perioada sau au reprezentat de fapt chiria pentru utilizarea masinii pentru o anumita perioada?

Functie de raspunsul la intrebarile de mai sus urmeaza sa va stabiliti strategia pentru recuperarea masinii.

Daca ati dat masina in schimbul imprumutarii banilor trebuie sa ii restituiti banii in caz contrar trebuie sa ii faceti plangere la politie pentru abuz de incredere.

@ynocentta, impotriva cui sa faca tatal plangere pentru furt? Impotriva fiului care a dat masina cu tot cu acte?
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2016
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Bunuri instrainate si nerecuperate HenryHayes HenryHayes Buna ziua, Am cumparat acum cateva luni un produs media (vorbesc de un televizor) de la un magazin din Bucuresti, iar ulterior l-am imprumutat unui prieten ... (vezi toată discuția)
Inselaciune si furt MaDaAlina MaDaAlina In vara lui 2016 am dat masina unei cunostinte sa o duca mai departe la reparat. In cateva etape am schimbat bateria, uleiul, anvelopele etc, asta sub ... (vezi toată discuția)
Masina imprumutata si refuz de restituire saeedelena saeedelena cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat ... (vezi toată discuția)