Un angajat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, la o institutie de stat, are in contract o clauza care spune ca este platit doar daca atrage contracte cu terti, daca nu, nu.
Ce poate sa faca salariatul angajat cu contract individual de munca pe
perioada nedeterminata (cu o clauza abuziva), si ce risca:
1. Poate sa dea in judecata angajatorul si sa-si recupereze platile pe
lunile pe care nu a primit salariu din cauza clauzei? |Angajatorul poate
sa-l dea afara?
2. Ramane angajat si se intra in legalitate, angajatorul platind cel putin
salariul minim?
3. 2. Ramane angajat si se intra in legalitate, angajatorul platind cel putin
salariul minim si salariile neplatite?
4. Poate fi anulat contractul pe motiv ca contractul a avut clauze ilegale
(desi ilegalitatea a fost a angajatorului)? Altfel spus angajatul ramane pe drumuri.
Nu exista clauze abuzive intrun contract de munca. Pentru a vorbi de clauze abuzive, trebuie sa fie vorba de un contract incheiat intre un profesionist si un consumator. Puteti sa va adresati cu o actiune Tribunalului sectia specializata litigii de munca, pentru solutionarea aspectelor mentionate mai sus.
Buna ziua, va multumesc pentru raspuns. Ma refeream la
Codul muncii
Art. 11
Clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub
nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă.
Renunt la "abuziva" . Exista in contract clauze care contin "drepturi sub
nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă." .
In formularea mea: "este platit doar daca atrage contracte cu terti, daca nu, nu. " la asta se referea, scuze daca nu am fost destul de explicit sau am folosit termeni nepotriviti.
Art.164 C.mun.
.. (3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.
...