avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietate boxa subsol bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietate boxa subsol bloc

Buna ziua,

Bunicii mei sunt proprietarii unui apartament la parter intr-un bloc din Bucuresti, construit in anii 80, ei sunt primii proprietari (fiind initial chiriasi la stat). Inca de la inceput li s-a alocat o boxa la subsol (o camera cu cheie, de aprox 9 m patrati), despre care mereu s-a stiut ca este a lor (are nr 1 ca si apartamentul si este exact sub dormitorul apartamentului). La parter nefiind balcon, au cumparat cu tot cu boxa. La subsol mentionez ca mai exista (pe langa camerele mari ai proprietarilor de la parter) si alte camarute mai mici fara cheie, care sunt proprietate comuna.

Pana acum cativa ani doar bunicul meu a folosit aceasta incapare si a avut cheie de la ea, pana cand a fost rugat de un vecin de la un etaj superior sa o imparta (si de atunci si acel vecin are cheie si are acolo lucruri).

Eu acum doresc sa eliberez tot de acolo si sa fac curat. Dar vecinul refuza sa elibereze si zice ca e o proprietate comuna. Acest lucru ma ingrijoreaza mai ales ca in cativa ani, vom dori sa vindem.

Va redau ce scrie in contractul de proprietate din 1992:

"Locuinta ce se vinde .. este compusa din 2 camere de locuit cu suprafata utila de 50,83 mp si cota indiviza de 2.35% din suprafata de folosinta comuna a imobilului.
Odata cu locuinta se vand si urmatoarele (dependinte, anexe gospodaresti, garaje si instalatii aferente) bucatarie, baie, hol, debara, boxa.
Se atribuie cumparatorului in folosinta pe durata existentei constructiei terenul aferent locuintei suprafata de 9,52 mp, respectiv in cota indivita de 2.35 % din teren, potrivit deciziei.. "


Desigur ca sunt convinsa ca in contractul vecinului nu scrie ca el detine o boxa.

In contractul bunicilor mei scrie acest lucru.

Intrebarea este daca e formulat indeajuns de clar sau de fapt ambiguitatea si faptul ca e incomplet in contract ne vor face sa renuntam la aceasta incapere?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2016
delia89, utilizator
Cel mai recent răspuns: bunicutzu , utilizator 19:30, 1 Februarie 2022
Daca in schita pe care o detineti nu este concret precizata boxa,este evident ca bunicii dv au achizitionat strict spatiu cu destinatia de locuinta
Probabil,pe parcurs pe criterii de bune relatii intre vecini ,locatarii au inteles sa ingradeasca spatii in partea comuna de subsol pe care sa le utilizeze exclusiv ,pentru a depozita diferite bunuri-dar spatiul nu era detinut cu titlu de proprietate
Atat bunicii dv,vecinul cat si dv nu aveti temei legal sa ridicati pretentii asupra spatiului care reprezinta parte comuna din condominiu
Daca suntetiinteresat de utilizat exclusiv spatiul respectiv,negociati cu presedintele de asociatie,incheierea de contract de inchiriere
Va multumesc din nou. Da, si mie mi s.a parut ciudat ca nu e mentionata clar suprafata boxei. Clarific si alte aspecte:
- bunicul niciodata nu s.a inteles cu nimeni pt folosire, din start a fost a lui si numai el a avut cheie
- da, contractul e vechi si cu formulari proaste, din aceasta cauza am si cerut aici alte opinii
- de garaje si alte anexe scrie doar in paranteza, iar ce scrie lista chiar avem "baie,hol,debara,boxa"
- nu e vreo schita pt debara, dar ce ma deranjeaza cel mai mult este ca nu e mentionata clar marimea ei. Si aici va dau un exemplu de ce. Eu am cumparat acu 2 ani o garsoniere si am scris in contract ca detin in mansarda o boxa dar e specificat clar nr de metri patrati desi aceasta nu are schita niciunde si nu e inclusa in nr total de metri patrati ai garsonierei.
nu este vorba de baxa de la subsol. Nu s-a vindut nici o data subsolul unui bloc. indiferent de cind a fost construit. Subsolul e parte comuna.
Buna ziua. Am vazut raspunsurile pertinente si documentate furnizate in trecut si sper ca mai sunteti disponibila. As aprecia, daca puteti sa ma ajutati cu o opinie. Sint in curs de perfectare a actelor de vinzare a unui apartament in blocul Wilson. Acesta a fost afectat la cutremur fiind unul dintre imobilele care a fost consolidat in Bucuresti. In urma consolidarii locatia boxei a fost schimbata. Boxa este inscrisa distinct ca suprafata la cartea funciara si avea documentatie cadastrala, indicaind locatia precisa cit si in actul de proprietate. Nu stiu inca daca locatia a fost schimbata ca urmare a faptului ca alti locatari si-au luat locatia veche sau spatiul respectiv a disparut in urma consolidarii. Totusi mama a primit o boxa in alt spatiu, care din anul 2007 nu a fost revendicata de nimeni. Nu stiu daca boxa respectiva a fost construita pe spatiul comun sau este spatiul altei boxe. Urmeaza sa aflam dupa ce obtinem actele de la cadastru pentru a presedintele asociatiei refuza sa coopereze. Ce ma sfatuiti ? Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum imi recuperez boxa jeni1234 jeni1234 Am cumparat de curand un apartament iar in contract mi s-a specificat ca mi se cedeaza dreptul la o boxa in subsol. O boxa ce le apartinea de 10 ani de zile ... (vezi toată discuția)
Boxa la subsolul blocului patrichicristina patrichicristina Am cumparat un apartament cu 3 camere cu o suprafata de 96mp.etaj 1 ap 1.Vechiul proprietar a cumparat apartamentul de la un domn care a detinut 2 apartamente ... (vezi toată discuția)
Recuperare boxa subsol Ioana671 Ioana671 Buna ziua! In contractul de cumparare a apartamentului este specificat ca apartamentul are si boxa. Nu sunt specificati exact mp ai boxei, doar cota parte ... (vezi toată discuția)