avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sulta ipoteca legala neradiata din cartea funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sulta ipoteca legala neradiata din cartea funciara

Buna ziua,

Am o sentinta definitiva dosar partaj din 2007 pentru un apartament. S-a stabilit o sulta care am achitat-o tot in 2007 prin banca in contul mentionat in sentinta civila. Acum cateva luni cand am vrut sa vand apartamentul am vazut ca apare in cartea funciara ipoteca legala in baza sultei respective. Am depus sentinta civila cu decizie definitiva si copie dupa chitanta de la banca cu care am platit sulta dar cei de la cartea funciara mi-au solicitat declaratie notariala de la beneficiara pentru radiere.
Problema e ca nu o gasesc pe beneficiara sub nicio forma si chiar daca as gasi-o nu cred ca vrea sa dea o astfel de declaratie din rea intentie, fara niciun motiv intemeiat, nu cred ca va coopera.

Citind pe forum am mai vazut din comentarii ca aceasta sulta se prescrie dupa 3 ani? Asa e? Daca da, atunci cei de la cartea funciara cand vreau sa intabulez sau sa vad pot radia ipoteca legala a sultei respective doar pentru ca s-a prescris? In baza carui articol legal sau conform carei proceduri?

Va rog ajutati-ma cu informatii cum sa procedez pentru radierea ipotecii legale in baza sultei. Ce anume trebuie sa fac si catre ce institutii sa ma adresez?

Multumesc
Cei de la cartea dunciara nu au competenta de a constata intervenita prescriptia. Aveti nevoie de o hotarare judecatoreasca care sa constate acest lucru ( sau, in cazul dumneavoastra, sa constate ca ati achitat-o) si care sa dispuna radierea sultei
rog raspuns cum pot obtine o hotarare judecatoreasca pentru constatarea prescriptiei sau ca am achitat sulta.

Ce ar trebui sa fac si cui sa ma adresez pentru o astfel de initiativa in vederea radierei sultei?
trebuie sa inaintati o cerere de chemare in judecata la judecatoria in raza careia se afla imobilul asupra caruia este inscrisa sulta
@Consuela,

Multumesc foarte mult pentru informatii.

Cererea trebuie formulata catre instanta sau catre beneficiara sultei?
Imi pare rau dar nu stiu procedurile pentru ca nu sunt de profesie, m-ar ajuta mult daca mi-ati putea scrie un model de cerere si catre cine sa ma adresez in ea.
Nu cred ca este indicat sa lucrati dupa un model. Pentru a formula cererea de chemare in judecata, trebuie studiate mai intai actele pe care le detineti si apoi aleasa calea ce se impune a se urma. Eu v-am dat niste informatii generale, fara sa vad inscrisuri. Poate ar fi indicat sa va consultati cu un avocat sa va ajute, macar cu redactarea actiunii

Alte discuții în legătură

Sulta ipoteca neradiata Elysa1 Elysa1 Buna ziua, Am sentinta definitiva dosar partaj din 2018 pentru o casa. S-a stabilit o sulta care am achitat-o tot in 2018 prin posta in contul mentionat ... (vezi toată discuția)
Radiere sulta din cf. buna ziua , problema mea este urmatoarea ,tatal meu detine un ... valente valente Buna ziua , problema mea este urmatoarea ,tatal meu detine un teren care este grevat de o datorie unor rude sub forma de sulta,am cerut in instanta prescriptia ... (vezi toată discuția)
Radiere sulta muresanmaria muresanmaria Avem un teren care in CF are ca sarcini sulta care trebuie achitata la 3 persoane, dar despre care nu mai stim nimic . La procesul de partaj in care s-a ... (vezi toată discuția)