Am divortat in luna octombrie 2010, iar in urma casatoriei a rezultat un copil minor, actual in varsta de 9 ani.
In urma divortului, s-a stabilit custodia minorului exercitata de mama, deoarece nu am prins varianta cu custodie comuna, ...am drepturi la vizite conform hotararii judecatoresti. In anul curent , luna Ianuarie, mama minorului a plecat la munca in Anglia, fara a anunta instanta, precum prevede legea actualizata 272/2004, a abandonat minorul in cauza, dupa care a revenit in luna Iunie, si l-a scos din tara luandu-l cu ea in Anglia, ...evident fara sa ma anunte .
- As intreba cum anume s-a putut face fara acordul meu, si daca aceasta forma pe care o prezint mai jos,extrasa din Lg 248/2005, este valabila:
(1) Minorilor cetăţeni români, care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate, li se eliberează paşapoarte simple în următoarele condiţii:
a) în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, numai la cererea ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau, după caz, a reprezentantului legal
- Daca se poate scoate copilul minor fara acordul meu, singurele actiuni pe care le pot intreprinde sunt cele penale, adica Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului?
- Ce consecinte pot avea acestea asupra tutorelui ?
Intentionez sa preiau custodia minorului, deoarece avem o relatie speciala, cu precizarea ca in urma cu 4 ani a trebuit sa ma mut in interes de serviciu intr-o alta localitate, dar care nu mi-a ingreunat faptul de a avea legaturi personale cu minorul si actual mi-am facut raport de mutare in localitatea unde domiciliaza acesta, mama copilului avand la cunostinta acest fapt.
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns:
gi-jane2 , moderator
15:19, 4 Iulie 2016