Buna ziua. Vreau sa ma lamuriti intr-o problema.
In decembrie 2014 am depus la Judecatorie o contestatie la executare impotriva unei societati de recuperare. Atunci am depus si plata cautiunii in vederea suspendarii executari dar nu s-a luat in vedere solicitarea mea. In aprilie 2015 Judecatoria emite o Sentinta civila prin care respinge contestatia si masura suspendarii executarii silite si atentie, cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicarea cu partile. Sentinta mi-a fost comunicata in data de 15.06.2015 iar eu am depus cerea de apel in data de 09.07.2015 deci in termenul dat de Judecatorie. Dupa circa 6 luni de la inregistrare si dupa cateva termene de proces, Tribunalul emite in ianuarie 2016 o Decizie prin care invoca din oficiu exceptia tardivitatii formularii apelului, invocand art. 651 alin 4 din C.p.c. prin care arata ca apelul trebuia formulat in termen de 10 zile de la comunicare fapt pentru care mi-a respins apelul iar decizia a ramas definitiva. Intrebarile mele :
1- solutia data de Tribunal este in temeiul legii ? Eu stiu ca Tribunalul in prima faza trebuia sa verifice din start daca apelul este in termen sau nu.
2- de ce Judecatoria a stabilit ca in 30 zile sa depun cererea de apel ?
3- cine se face vinovat in acest caz ? Judecatoria ca ma dus in eroare cu termenul sau Tribunalul ca a dat o decizie incorecta ?
4- ce se mai poate face in aceasta cauza in vederea repunerii pe rol ?
Va multumesc si astept un raspuns din partea dvs.
5- mai pot recupera cautiunea ?
Cautiunea se poate restitui in conditiile prevazute de art.1064 NCPC.Chiar daca judecatoria a gresit cu indicarea termenului de apel, nu va exonera pe dvs. de a formula calea de atac in termenul legal, termenul legal este cel precizat de lege, in speta NCPC si nu cel trecut in dispozitivul hotararii.Nu se pune problema de a repune cauza pe rol ci de a formula o noua cerere, daca mai sunteti in termen si cu plata unei noi taxe judiciare de timbru.
Am inteles si va multumesc pentru informatiile date. Mai am doar o mica nelamurire: - deci as mai putea formula o noua cerere pentru contestatie la executare sau un nou apel ? avand in vedere ca decizia Tribunalului am primit-o in 15.06.2015 deci de aproape 1 an si 20 de zile.
Va multumesc.