avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen de Apel
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen de Apel

Buna ziua. Vreau sa ma lamuriti intr-o problema.
In decembrie 2014 am depus la Judecatorie o contestatie la executare impotriva unei societati de recuperare. Atunci am depus si plata cautiunii in vederea suspendarii executari dar nu s-a luat in vedere solicitarea mea. In aprilie 2015 Judecatoria emite o Sentinta civila prin care respinge contestatia si masura suspendarii executarii silite si atentie, cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicarea cu partile. Sentinta mi-a fost comunicata in data de 15.06.2015 iar eu am depus cerea de apel in data de 09.07.2015 deci in termenul dat de Judecatorie. Dupa circa 6 luni de la inregistrare si dupa cateva termene de proces, Tribunalul emite in ianuarie 2016 o Decizie prin care invoca din oficiu exceptia tardivitatii formularii apelului, invocand art. 651 alin 4 din C.p.c. prin care arata ca apelul trebuia formulat in termen de 10 zile de la comunicare fapt pentru care mi-a respins apelul iar decizia a ramas definitiva. Intrebarile mele :
1- solutia data de Tribunal este in temeiul legii ? Eu stiu ca Tribunalul in prima faza trebuia sa verifice din start daca apelul este in termen sau nu.
2- de ce Judecatoria a stabilit ca in 30 zile sa depun cererea de apel ?
3- cine se face vinovat in acest caz ? Judecatoria ca ma dus in eroare cu termenul sau Tribunalul ca a dat o decizie incorecta ?
4- ce se mai poate face in aceasta cauza in vederea repunerii pe rol ?
Va multumesc si astept un raspuns din partea dvs.
5- mai pot recupera cautiunea ?
~ Conținut șters la cerere ~
Cautiunea se poate restitui in conditiile prevazute de art.1064 NCPC.Chiar daca judecatoria a gresit cu indicarea termenului de apel, nu va exonera pe dvs. de a formula calea de atac in termenul legal, termenul legal este cel precizat de lege, in speta NCPC si nu cel trecut in dispozitivul hotararii.Nu se pune problema de a repune cauza pe rol ci de a formula o noua cerere, daca mai sunteti in termen si cu plata unei noi taxe judiciare de timbru.
Am inteles si va multumesc pentru informatiile date. Mai am doar o mica nelamurire: - deci as mai putea formula o noua cerere pentru contestatie la executare sau un nou apel ? avand in vedere ca decizia Tribunalului am primit-o in 15.06.2015 deci de aproape 1 an si 20 de zile.
Va multumesc.
Revin si ma scuzati. Rectific : - Decizia de la Tribunal am primit-o in 15.04.2016 deci de aproximativ 3 luni.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare executare silita stelian67 stelian67 am o problema in care solicit ajutor: Am o actiune de validare a popriri in mina tertului admisa in apel impotriva careia s-a formulat recurs la curtea de ... (vezi toată discuția)
Contestatia in anulare climescumarian climescumarian contestatia in anulare depusa in termenul de 15 zile la Curtea de apel ,anuleaza executarea unei hotarari care este investita cu formula executorie ? (vezi toată discuția)
Restituirea cautiunii andrerieu56 andrerieu56 Buna seara, Instanta de recurs a admis contestatia la executare si a anulat executarea silita prin hotarare irevocabila. Comunicarea inca nu am primit-o dupa ... (vezi toată discuția)