avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Este legal ca un functionar public trecut de varsta de ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Este legal ca un functionar public trecut de varsta de pensionare sa lucreze in continuare in cadrul unei primarii?

Buna ziua,
As dori sa stiu daca este legal ca un functionar public trecut da varsta legala de pensionare( are 65 de ani) sa lucreze in continuare in cadrul unei primarii?
Cel mai recent răspuns: E_lena , utilizator 11:13, 23 August 2018
1. Pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu orice alt venit din salarii.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede :
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;

b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

2. Persoana in cauza este tot functionar public sau personal contractual?
este functionar public, si aveam informatii ca in cazul in care are are varsta trecuta de cea de pensionare nu are voie sa continue angajata.
Este si parerea ANFP , dar numai pentru sectorul bugetar ...... insa daca era incadrat personal contractual putea continua activitatea in sectorul public sau privat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este legal.

Raportul de serviciu al unui funcţionar public încetează de drept la data la care acesta îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. Aceste condiţii sunt realizarea stagiului minim de cotizare şi împlinirea vârstei standard de pensionare.

Presupunând că persoana despre care întrebaţi a realizat stagiul minim de cotizare care nu poate fi mai mare de 15 ani, concluzionez că aceasta desfăşoară activitate fără să mai aibă un raport de serviciu cu primăria. În cazul unui funcţionar public, continuarea activităţii după îndeplinirea condiţiilor pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă nu este posibilă.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns, in scurt timp voi detine toate informatiile si voi reveni cu intrebarea la dumnevoastra. Din informatiile pe care le detin acum doamna este functionar public, are vechimea in munca necesara pensionarii si varsta standard de pensionare, dar lucreaza in continuare ca functionar in cadrul unei primarii.

Alte discuții în legătură

Cumulare pensie limita de varsta (65 ani ) cu salariul de la o institutie de stat hodor dana hodor dana Buna ziua. As dori sa stiu daca pot ramane sa lucrez la institutia de stat, mi-am depus dosarul pentru pensie limita de varsta (am facut 65 de ani) pana cand ... (vezi toată discuția)
Menţinere contract muncă după vîrsta de pensionare comanescug comanescug Bună ziua, Vă rog să-mi răspundeţi la o întrebare: pe data de 20.08.1955 împlinesc vîtsta de pensionare, menţionez că am lucrat din ... (vezi toată discuția)
Încetare cim în vederea pensionării și menținerea în activitate daniela1965@yahoo.com daniela1965@yahoo.com Art. 56. [cazurile incetarii de drept a contractului individual de munca] (1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept: a) ....; b) ... (vezi toată discuția)