avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

in cazul unei concedieri ce nu tin de persoana angajatului (care poate fi individula sau colectiva) se elimina intai locurile vacante, apoi pensionarii care lucreaza in institutie si cei angajati pe ASE? se respecta apoi legislatia care prevede in mod expres limitarea nr. de personal administrativ la 10 % din angajati sau se poate face concediere indiferent de criterii?
Cel mai recent răspuns: ContSters48919 , utilizator 05:25, 28 August 2009
CCMUN:
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;


Art. 81. - (1) La aplicarea efectivă a reducerii de personal, după reducerea posturilor vacante de natura celor desfiinţate, măsurile vor afecta în ordine:
a) CIM ale salariaţilor care cumulează două sau mai multe funcţii, precum şi ale celor care cumulează pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu au cerut pensionarea în condiţiile legii;
c) CIM ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea măsurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului vor fi avute în vedere următoarele criterii minimale:
a) dacă măsura ar putea afecta doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate, se desface contractul de muncă al soţului care are venitul cel mai mic, fără ca prin aceasta să se poată desface contractul de muncă al unei persoane care ocupă un post nevizat de reducere;
b) măsura să afecteze, mai întâi, persoanele care nu au copii în întreţinere;
c) măsura să afecteze numai în ultimul rând pe femeile care au în îngrijire copii, bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, pe întreţinătorii unici de familie, precum şi pe salariaţii, bărbaţi sau femei, care mai au cel mult 3 ani până la pensionare la cererea lor.
(3) În cazul în care măsura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o formă de calificare sau de perfecţionare a pregătirii profesionale şi a încheiat cu unitatea un act adiţional la contractul de muncă, prin care s-a obligat să presteze o activitate într-o anumită perioadă de timp, administraţia nu-i va putea pretinde acestuia despăgubiri pentru perioada rămasă nelucrată până la împlinirea termenului, dacă măsura desfacerii contractului de muncă nu-i este imputabilă.
(4) În ipoteza în care două sau mai multe persoane salariate sunt în aceeaşi situaţie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor.
e clar, asa um banuiam, se discuta la nivel central si se reduc posturil de o anumita natura la care nu se poate aplica nici unul din crtiteriile din contractul colectiv de munca, asta in primul rand si apoi daca mai este nevoie si posturi la care se pot aplica criterii de departajare. De ex. se reduc posturile de referent II in care se incadreaza numai o persoana si nu mecanic IV de ex unde sunt angajati si pe ASE.
In acest mod pot ramane si posturile vacnte............si persoanele platite pe ASE-ul altora si cei ce cumuleaza pensiile cu salariile ci cei care au si sotul in institutie.............

Totusi in acest caz, am impresia, ca trebuie sa i se propuna angajatului al carui post se desfiinteaza trecerea pe un alt post, daca acesta corespunde calificarii sale, nu? Daca acel post este vacant, iar in caz de mai multe persoane disponibilizate cre corespund criteriilor postului vacant se va da examen. Gresesc!
Ultima modificare: Marți, 18 August 2009
ContSters48919, utilizator
Sunteti in sistemul bugetar? Ce inseamna incdrat pe ASE?
ASE - lucreaza 2 ani pe postul unei doamne in concediu maternitate.

Alte discuții în legătură

Desființare post angajatprivat angajatprivat As dori sa stiu ce se intampla in cazul in care se desființează un post?Pe ce criterii se alege persoana care va fi concediata tinand cont ca in firma exista ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post TORAND TORAND Buna ziua, in cadrul organizatiei la care lucrez, am un contract de munca pe perioada nedeterminata suspendat, cu acordul partilor, ca urmare a ocuparii ... (vezi toată discuția)
Protectia persoanelor unic intretinatoare de familie impotriva concedierii gabriela68ful gabriela68ful Sunt divortata si am in intretinere un copil minor.La firma unde lucrez se anunta desfiintarea unor posturi de lucru si concedieri individuale sau ... (vezi toată discuția)