avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... punere sub interdictie persoana adulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

punere sub interdictie persoana adulta

Buna ziua. As dori un sfat de la specialistii care s-au confruntat cu situatii de punere sub interdictie a persoanelor adulte.
Speta este urmatoarea:
In situatia unei persoane adulte cu afectiuni psihice constatate (insa nereevaluata in prezent din cauza refuzului persoanei), lipsita de suport familial (o mama in etate si bolnava cu domiciliul in alt judet și un frate plecat in strainatate de mult timp și neidentificat momentan de interpol) și neimplicarea comunitatii din care face parte aceasta (asociatia de proprietari și locatarii din imobil sesizeaza situatia, dar nu doresc desemnarea unui reprezentant legal din randul acestora), ce demersuri se pot intreprinde pentru desemnarea unui reprezentant legal pentru a fi institutionalizata, tinand cont ca nu exista obligativitate legala pentru nici o persoana ?

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2016
danezul, utilizator
Cel mai recent răspuns: danezul , utilizator 14:04, 6 Iulie 2016
Masurile de ocrotire a persoanei fizice pot fi luate si de orice persoana conf.art.111(d)NCC care,se aplica in mod corespunzator.Ocrotirea majorului are loc prin prin punerea sub interdictie judecatoreasca sau prin instituirea curatelei conf.art.164-186 NCC.
Intr-adevar. Demersul catre instanta il poate realiza orice persoana prevazuta la art.111 NCC.
Dar mai departe, în legislatie nu exista obligativitate de asumare a calitatii de reprezentant legal (curator/tutore) a niciunei persoane, motiv pentru care nici o persona nu isi doreste sa-si asume aceasta calitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura instituire tutela ceruta de copil pentru parintele bolnav de alzheimer DanyD DanyD Imi puteti spune va rog frumos care este procedura de instituire a tutelei ceruta de copil pentru unul din parinti bolnav de alzheimer, dupa Noul Cod ... (vezi toată discuția)
Curatelã assiris assiris In urma unui proces de obtinere a curatelei, instan?a a respins aceasta din motive pe care nu le în?eleg. Transcriu mai jos actul prin care se face acest ... (vezi toată discuția)
Punere sub interdictie Altimob Altimob Este vorba de o persoana de sex masculin, adulta, internata in acest moment intr-un spital de psihiatrie si masuri de siguranta. Parintii sunt decedati de 2 ... (vezi toată discuția)