Buna ziua. As dori un sfat de la specialistii care s-au confruntat cu situatii de punere sub interdictie a persoanelor adulte.
Speta este urmatoarea:
In situatia unei persoane adulte cu afectiuni psihice constatate (insa nereevaluata in prezent din cauza refuzului persoanei), lipsita de suport familial (o mama in etate si bolnava cu domiciliul in alt judet și un frate plecat in strainatate de mult timp și neidentificat momentan de interpol) și neimplicarea comunitatii din care face parte aceasta (asociatia de proprietari și locatarii din imobil sesizeaza situatia, dar nu doresc desemnarea unui reprezentant legal din randul acestora), ce demersuri se pot intreprinde pentru desemnarea unui reprezentant legal pentru a fi institutionalizata, tinand cont ca nu exista obligativitate legala pentru nici o persoana ?
Masurile de ocrotire a persoanei fizice pot fi luate si de orice persoana conf.art.111(d)NCC care,se aplica in mod corespunzator.Ocrotirea majorului are loc prin prin punerea sub interdictie judecatoreasca sau prin instituirea curatelei conf.art.164-186 NCC.
Intr-adevar. Demersul catre instanta il poate realiza orice persoana prevazuta la art.111 NCC.
Dar mai departe, în legislatie nu exista obligativitate de asumare a calitatii de reprezentant legal (curator/tutore) a niciunei persoane, motiv pentru care nici o persona nu isi doreste sa-si asume aceasta calitate.
Curatelã
assiris
In urma unui proces de obtinere a curatelei, instan?a a respins aceasta din motive pe care nu le în?eleg. Transcriu mai jos actul prin care se face acest ... (vezi toată discuția)