avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valabilitate act intocmit de un notar din Malta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valabilitate act intocmit de un notar din Malta

Este valabil in Romania un act de renuntare la dreptul de ipoteca dat de creditor in fata unui notar din Malta, cu incheiere de legalizare si autentificat de MAE?
Cel mai recent răspuns: gabriella222 , utilizator 10:06, 25 Iulie 2016
Nu este valabil. MAE nu autentifca ci supralegalizeaza.
Malta este stat semnatar al Convenţiei de la Haga din 5.10.1961 cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării.

Suprimarea... sună frumos. Dar nu vă bucuraţi. Căci asta înseamnă că actul autentificat la un notar dintr-un stat membru al Convenţiei de la Haga nu are nevoie de supralegalizare, în schimb are nevoie de apostilă

Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2016
romascanu, moderator
Indiferent de ce are nevoie, apostila sau supralegalizare, actul nu este valabil deoarece este o declaratie pe legalizare de semnatura si nu autentica.
buna seara!
ca sa poti ridica ipoteca, creditorul trebuie sa faca declaratia autentica la un notar din romania sau la ambasada sau consulat.
si trebuie sa aflii, daca cartea funciara nu va dori sa vada si dovada de returnare asumei , / eventual prin banca/ daca i mai mare de 50.000 lei.
bafta !!!
Buna ziua,

Daca aveti un act semnat de un notar din Malta, trebuie Apostilat de catre Guvernul Maltez
in baza Convenţiei de la Haga din 5.10.1961. Acest document este perfect valabil si recunoscut pe teritoriul Romaniei. Acest document nu mai are nevoie de nici o stampila sau supralegalizare. Daca documentul este in alta limba decit in cea romana, trebuie tradus, semnat si stampilat de un notar. Nici un act notarial facut intr-o tara straina si apostilat, NU ARE NEVOIE DE AUTENTIFICARE. Documentele facute de notarii romani au nevoie de autentificare.
Art.12, lit. b, din Legea 36/1995.
Legea 36/1995 nu are nici o putere in fata unui document apostilat de un guvern strain.
Art.137, (3) In cazul in care prin conventii internationale la care Romania este parte se prevede altfel, SE APLICA ACELE CONVENTII.

Noul Cod Civil
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

Art. 4

Aplicarea prioritară a tratatelor internaţionale privind drepturile omului

(1) În materiile reglementate de prezentul cod, dispoziţiile privind drepturile şi libertăţile persoanelor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Constituţia, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, pactele şi celelalte tratate la care România este parte.

(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi prezentul cod, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care prezentul cod conţine dispoziţii mai favorabile.



Cu stima
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2016
gabriella222, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura cu apostila din sua infojuridic infojuridic Buna ziua, Un caz in care vanzatorul are o procura cu apostila din SUA. Articolele sunt din legea notarilor 36/1995. Pe mine ma intereseaza daca: - ... (vezi toată discuția)
Apostila de la haga gabriella222 gabriella222 Apostila de la Haga Buna ziua, Va rog sa nu confundati acest posting cu postingul: “Act notarial intocmit in strainatate (procura reprezentare ... (vezi toată discuția)
Casatorie in pakistan dana1966 dana1966 m-am casatorit in pakistan, eu fiin romanca si el pakistanez. Eu m-am intors in tara, si as vrea sa stiu unde ma pot adresa pentru a legaliza casatoria ... (vezi toată discuția)