avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Conditiile in care poate iesi un minor din tara, cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Conditiile in care poate iesi un minor din tara, cu unul dintre parintii divortati

Buna seara,

Sunt bunica materna.Minorul are 8 ani si este in ingrijirea bunicilor materni.Parintii divortati de 3 ani sunt plecati in strainatate,tatal in Spania iar mama in Anglia.Inainte de plecarea mamei am fost imputernicita,prin hotarare judecatoreasca sa o deleg temporar (pe o perioada de un an).Intrucat tatal doreste sa isi petreaca vacanta cu fiul sau in Spania,iar mama si noi suntem de acord,care este posibilitatea legala?Mentionez ca mama nu poate ajunge in tara pentru procura.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:08, 8 Iulie 2016
Cu cine va călători minorul? Insotit de tatăl său, presupun.

Atunci ar trebui să prezinte o declaraţie a mamei/a celuilalt părinte.

Legea 248/2005

Art. 30
b) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei respective în statul sau în statele de destinaţie, precum şi cu privire la perioada acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;

Faţă de acest text de lege, acela ce va vedea la frontiera un părinte + declaratia celuilalt părinte nu va sta să se intrebe ce-o fi vrut sa zică hotărârea...
Apropo, hotărârea ar trebui să menţioneze expres drepturile şi îndatoririle care se deleagă. De vreme ce ne-aţi intrebat, presupun că nu scrie chiar aşa de limpede.
Şi atunci politia de frontieră va rula in minte ...tot art 30 de mai sus pe care il ştie deja...
Caz în care: un părinte + declaratia unuia sau ambilor bunici ... minus/ fără declaraţia celuilalt părinte ...o să le dea cu virgulă şi riscaţi vacanta copilului, desi sunteţi toţi de acord cu ea.

Şi eu văd necesitatea declaraţiei mamei.
Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2016
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecare in vacanta irina_iris irina_iris buna.ma numesc irina si vreau sa plec cu nepotul meu de 9 ani la vara in italia cu avionul.ce acte imi trebuiesc din partea parintilor(mama lui e in italia si ... (vezi toată discuția)
Revenirea in tara a unui minor neinsotit magop magop fiica mea de 17 ani a plecat in spania in vizita insotita de un bunic. bunicul are probleme de samatate si doreste sa mai ramana in spania sa se trateze si ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului din tara bIuuu bIuuu Buna ziua Am o nelamurire si as vrea sa ma ajutati: Am o fata de 16 ani care vrea sa mearga la vara in Spania la rude,eu fiind despartita mi-a fos ... (vezi toată discuția)