avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificare ROI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificare ROI

Buna ziua,

Vrem sa modificam ROI-ul si sa introducem ca si abatere disciplinara nepurtatea echipamentului de protectie.

Ce sanctiune le pot aplica? Problema e ca nu vor sa-l poarte ca e cald, dar in cazul unui control ITM societatea ia sanctiune, nu personalul care are echipament si nu vrea sa-l poarte.

Le pot adduce la cunostinta modificarea ROI printr-o decizie interna si sa semneze ca au luat la cunostinta de noua abatere si de sanctiune?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:41, 8 Iulie 2016
1. Codul Muncii
Art. 244
Orice modificare ce intervine in continutul regulamentului intern este supusa procedurilor de informare prevazute la art. 243.


Art. 243
....
(3) Modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conţinutul regulamentului intern se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin conţinutul regulamentului intern.
(4) Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului.


Prin urmare, dupa modificarea Reg. Intern , modificarile aduse trebuie aduse la cunostinta salariatilor. In practica, cel mai uzitat mod este un tabel cu semnaturile salariatilor, tabel care se ataseaza la reg.intern.

2. Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Multumesc pt. raspuns.

Deci pot emite o decizie interna prin intermediul careia se adauga o abatere disciplinara noua, respectiv" nepurtatea echipamentului de lucru si protective acordat constituie abatere disciplinara grava", deoarece sanctiuoarea societatii de catre ITM produce un prejudiciu societatii.
Decizia va circula impreuna cu un tabel nominal, ce va fi atasat apoi la ROI, pentru a avea dovada comunicarii catre toti salariatii.

Totodata, ii pot informa ca , in cazul aplicarii unei sanctiuni de catre ITM pt abaterea de mai sus, se va porni cercetarea disciplinara din oficiu, fiind cauzat un prejudiciu ce are ca valoare cuantumul amenzii, sanctiunea urmand a fi aplicata sefului de echipa si salariatilor ce nu poarta acest echipament, cea mai mica sanctiune fiind cea stabilita de art. 248 lit c-e?

Multumesc.
Este corect cum doriti sa procedati .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare regulament MatiesiAlin MatiesiAlin Daca un muncitor nu poarta echipamentul de munca obligatoriu cum as putea proceda conform legii ? (vezi toată discuția)
Sanctiune dianapav dianapav Buna ziua, Ce sanctiuni se pot aplica angajatilor pentru nepurtarea echipamentului de protectie? Care este cadrul legal? (vezi toată discuția)
Temei de drept sanctiune disciplinara costel58 costel58 Pot fi folosite ca temei de drept pentru sanctiuni disciplinare(inclusiv suspendare pe perioada cercetarii disciplinare) doar articole din Regulamentul de ... (vezi toată discuția)