avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SANCTIUNE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SANCTIUNE

Buna ziua,
Ce sanctiuni se pot aplica angajatilor pentru nepurtarea echipamentului de protectie? Care este cadrul legal?
Cel mai recent răspuns: dianapav , utilizator 15:37, 22 Martie 2019
art.248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
.....

Prin urmare, daca in Reg.Intern este prevazut ca, nepurtarea de catre salariat a echipamentului individual de protectie din dotare reprezinta o abatere disciplinara, atunci se poate aplica o sanctiune disciplinara. Daca nu este precizata fapta care constituie abatere disciplinara, legal nu puteti lua nici o masura .

Atentie : Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare roi secretariat1 secretariat1 Buna ziua, Vrem sa modificam ROI-ul si sa introducem ca si abatere disciplinara nepurtatea echipamentului de protectie. Ce sanctiune le pot aplica? ... (vezi toată discuția)
Baza legala pentru contraventii floriontehnic floriontehnic Ca angajator,: care este baza legala prin care pot ,,pedepsi\'\' un angajat care nu respecta masurile anticovid, in speta purtarea mastii de protectie in ... (vezi toată discuția)
Amenzi salariati d_roxana d_roxana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: o persoana juridica poate aplica amenzi angajatilor in caz ca nu poarta echipamentul individual de protectia ... (vezi toată discuția)