avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am aflat dupa 4 luni ca sunt concediat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am aflat dupa 4 luni ca sunt concediat

Am lucrat timp de un an de zile la o firma, bineanteles cu carte de munca. Anul acesta in februarie, angajatorul a considerat ca plateste prea multi bani la stat (cotizatiile pentru salarii) si a hotarat" sa ne dea afara" dar sa lucram in continuare la el si sa ne plateasca la negru. Am fost singurul care nu a acceptat asta si i-am propus sa nu-mi inchida cartea de munca, ca platesc eu contributiile(380 ron/ luna).Asta se intampla in februarie. Zilele astea mi-a trebuit o copie dupa cartea de munca( pentru ANL) si, surpriza... cartea de munca inchisa din februarie cu articolul 79(demisie). Precizez ca demisia nu am scris-o eu si in intervalul martie-iulie i-am dat angajatorului 380 ron in fiecare luna. Dupa ce l-am demascat, in prima faza a zis ca-mi da banii, dupa care nu-mi mai raspunde la telefon si ma evita. Eu nu voiam decat banii inapoi, dar se pare ca nu-i pot recupera pe cale amiabila.
1. Ce legi a incalcat patronul meu scriind demisia si semnand-o in locul meu?
2. Faptul ca a luat bani de la mine timp de 5 luni, cu buna stiinta, se numeste inselaciune?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: costy1 , utilizator 22:32, 7 Septembrie 2009
Depuneti o plangere penala la Parchet impotriva angajatorului dumneavoastra pentru fals, uz de fals si inselaciune.
Daca dansul a semnat demisia in locul Dvs. el a comis fals in inscrisuri sub semnatura privata (articolul 290 Codul Penal), iar in momentul in care a raportat la ITM, ca "ati demisionat", a comis uz de fals (articolul 291 din Codul Penal).

Faptul ca i-ati dat bani pentru a sustine iluzia unui contract legal de munca va poate veni de hac, deoarece sunt foarte sigur, ca acest lucru nu este legal (desi nu pot sa va spun baza legala), deci sansa recuperararii legale banilor fara a va expune la pericoulul unui proces sunt foarte mici.
Angajatorul spune ca nu am nici o dovada ca i-am dat 380 ron timp de 5 luni. Pe mine ma intereseaza cel mai mult sa-mi recuperez banii, ca daca-i aduc garda financiara si ITM-ul in control, probabil scapa cu amenda minima. La politie , nu am dovezi si nici martori...
Da ... a spus ... si eu as spune asa ceva in locul lui. Banii nu cred ca puteti sa le recuperati, dar falsul si uzul de fals puteti sa dovediti printr-o expertiza, din care sa rezulta cu nu Dvs. ati semnat demisia.
Exact baniii aceia nu ii puteti recupera daca angajatorul nu vi-i da de bunavoie inapoi (tocmai din cauza ca nu aveti dovezi).
Ca sa il convingeti sa va dea banii inapoi de bunavoie, iata situatia in care se afla angajatorul dvs.:
- pasibil de pedeapsa penala, cum foarte bine s-a spus mai sus
- concedierea dvs. in baza unei demisii inexistente este nula de departe. in cazul in care o veti contesta in instanta (nu e ata de greu cat pare la prima vedere), angajatorul va trebui sa va reangajeze (pentru ca nu mai sunteti angajatul lui);), sa va plateasca salariile din februarie pana la data la care se va tremina procesul (ca doar nu are dovezi ca v-a platit, ca erati demisionat, nu ?=D>), plus toate contributiile aferente ;), plus cheltuielile de judecata.
- mai risca si amenzi ITM pentru toate nergulile povestite, sau macar pentru o parte dintre ele. Nici aici nu este asa greu de sesizat.

Deci, trebuie sa ii explicati ca nici nu aveti nevoie de dovezi pentu cei 380 X 5 luni, pentru ca ii va plati direct catre sat, inzecit.

Nu ma exprim de obicei in acest fel, dar fostul dvs. angajator este extrem de prost ... inspirat.
Ceea ce cereti dvs. este mult sub drepturile pe care le aveti, si pe care le-ati putea obtine, si este o mare greseala ca nu va plateste banii aceia.
Din pacate, daca nu isi revine din prostie, nu aveti alta alternativa sa va obtineti dreptatea decat prin instanta/politie/parchet/ITM.
Va doresc mult succes!

Cat priveste:
costy1 a scris:

La politie , nu am dovezi si nici martori...

In problema falsurilor, ceea ce va trebuie pentru politie este copie dupa demisia de la ITM, dupa contractul de munca, si dupa decizia de incetare a contractului de munca. Acestea dovedesc cat trebuie pentru demararea plangerii.
Ultima modificare: Marți, 18 August 2009
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

State de plata nesemnate de angajat, caz penal? laculcunuferi laculcunuferi Tocmai am plecat de la un loc de munca unde am lucrat o buna perioada de timp. Cat timp am lucrat la aceasta firma, nu am vazut niciun stat de plata, nu am ... (vezi toată discuția)
Demisie+neplata salariului marius zaha marius zaha nu stiu ce sa fac la data de 26.04 2011 am depus dedemisia la firma care am lucram datorita faptului ca nu mi sa platit salariul din luana februarie am lucrat ... (vezi toată discuția)
Probleme cu angajatorul cand mi-am bagat demisia desiree_margot desiree_margot angajatorul nu-mi incheie actele la plecarea mea din firma considerandu-se prejudiciat de mine pentru facturile la cazare ,la care eu nu am dormit,pe riscul si ... (vezi toată discuția)