Un salariat - Asistent de vanzari, al unei societati a facturat un client, la cererea verbala a unui alt salariat-Agent de Vanzare, niste materiale de constructii, la un pret de 10 ori mai mic decat pretul la care au intrat in firma.
In momentul in care s-a cerut socoteala, atat Asistentului de vanzari, cat si Agentului de vanzare, agentul de vanzare a negat ca i-a cerut sa factureze la o suma mai mica, iar asistentul a spus ca a gresit si totodata si-a depus demisia.
Acum administratotul firmei doreste sa nu lase asistentul de vanzari sa plece, desi asta nu poate si sa-i faca dosar penal pentru inselaciune.
Daca se depune plangere penala prealabila, atunci contractul de munca poate fi suspendat, dar ce documente trebuie sa pregatesc pentru societate in acest caz.
1. Chiar daca are c.i.m. suspendat se poate angaja in alta parte.
2. Plangerea se adreseaza parchetului. Cred ca infractiunea savarsita este inselaciunea. Pentru recuperarea prejudiciului, angajatorul are doua posibilitati : actiunea civila sau actiunea penala in cadrul careia se poate constitui ca pare civila cu valoarea prejudiciului cauzat de fapta salariatului.
3. In cazierul fiscal se tine evidenta persoanelor fizice si juridice, precum si a asociatilor, actionarilor si reprezentantilor legali ai persoanelor juridice, care au savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale, precum si cele care privesc disciplina financiara, denumiti in continuare contribuabili. Prin urmare, savarsirea unei infractiuni nu se inscrie in cazierul fiscal.
4. Totusi, in cazierul judiciar se va inregistra hotararea definitiva de condamnare a salariatului.