In dreptul civil roman in vigoare sunt retinute cateva cazuri de proprietate comuna pe cote parti stabila si fortata, fiind parti comune in sensul dreptului de proprietate fortata, orice parti ale imobilului care, prin natura lor, se afla in folosinta comuna a tuturor celor care locuiesc in imobil.
In acest sens, art. 56 pct. b lit. b din HG nr. 1275/2000 privind Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 114/1996 prevad obligatia coproprietarilor sa intretina in bune conditii spatiile si instalatiile comune din interiorul si din exteriorul cladirii - casa scarii, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, fatade, poduri, acoperisuri, scari exterioare, ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonie si altele asemenea - si sa ia masuri pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta si de functionalitate a locuintei si/sau a spatiului cu alta destinatie din folosinta exclusiva.
Puteti promova o actiune civila la Judecatorie pentru a-l obliga pe vecin fie recuperandu-va investitia daca acoperiti dvs initial costul de reparatie al acoperisului,fie cerand in instanta obligatia vecinului de a contribui conform devizului de lucrari.