Liliana Gradinaru a scris:
Astea se stabilesc de la caz la caz. Oricum, nu sunt impartite in uzura morala si de folosinta...
Cheltuielile mici, care se refera la reparatii minore, de zi cu zi, le suporta chiriasul, restul, proprietarul.
De exemplu, desi chiriasii platesc integral intretinerea de la bloc, in opinia mea, anumite cheltuieli dintre cele de intretinere, fond de rulment, de reparatii etc. revin proprietarului.
Nu e datoria chiriasului sa intretina liftul. E insa datoria lui sa mai inlocuiasca cate un bec.
La tevi... nu vad sa fie vreo teava parte din datoria de reparatii a chiriasului. Racordurile, poate.
La fel in fiecare domeniu.
Chiriasul poate sa isi improspateze lavabila ori sa acopere urmele de scaun... dar nu e treaba lui sa faca asta. Nu-i poate cere nici proprietarului insa, asa ca daca vrea, si le acopera. Altfel, nu.
Multumesc de disponibilitate.
Dar tot nu imi este clar :( Nu este vorba de un apartament la bloc deci analogia cu liftul nu ma ajuta. De la caz la caz iar e vag.
Am gasit si urmatoarele drepturi si obligatii care suna cam la fel:
1)Propietarul:
.... c) sa intretina in bune conditii elementele structurii de rezistenta a cladirii, elementele de constructie exterioare ale cladirii (acoperis, fatada, imprejmuiri, pavimente), curtile si gradinile, precum si spatiile comune din interiorul cladirii (casa scarii, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, scari exterioare);
d) sa intretina in bune conditii instalatiile comune proprii cladirii (ascensor, hidrofor,
instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonice etc.).
2) Chiriasul:
a) sa efectueze lucrarile de intretinere, reparatii sau inlocuire a elementelor de constructii si
instalatii din folosinta exclusiva;
...
Daca nu se poate cofirmare punctual imi puteti spune cu bateriile de la chiuvete? In sarcina cui sunt?
Multumesc anticipat