avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare activitate prin demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare activitate prin demisie

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoare situatie:
Am un contract de munca pe incheiat pe perioada nedeterminata cu preaviz de 20 zile,dar cu proba de 90 zile.Ma aflu in aceasta perioada si a-si dori sa stiu daca pot sa-mi dau demisia la zi sau sa respect preavizul?Daca pot sa im i dau demisia la zi,plata zilelor lucrate se face in data demisiei sau cand vrea sa plateasca angajatorul(care nu prea respecta ziua de salariu)?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:52, 8 Iulie 2016
A. Aveti posibilitatea sa incetati c.i.m. prin 3 modalitati :
1. Art.31 C.mun.
.....
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
....

2. Art.55 lit. b C.mun. - incetarea c.i.m. cu acordul partilor

3. Art.81 C.mun. - demisie

In speta, fiind in perioada de proba cea mai simpla modalitate de incetare este cea mentonata la art.31 ain.3 C.mun.

B. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in perioada de proba CECILIA ENACHE CECILIA ENACHE Buna seara, O persoana aflata in perioada de proba pentru o functie de executie, care doreste sa plece, trebuie sa respecte termenul de preaviz? multumesc (vezi toată discuția)
Contractul de munca si demisia speranta1977 speranta1977 Buna ziua, M-am angat de curand si am incheiat un contract de munca pe perioada nedeterminata in care este stipulat ca perioada de proba este de 90 zile , ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba Maria Ileana Radu Maria Ileana Radu Buna ziua, Lucrez la o societate cu un contract de munca pe perioada nedeterminata de doua luni adica nu am depasit cele 90zile. Angajatorul mi-a spus azi ca ... (vezi toată discuția)