avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somajul, calculat ca vechime in munca, la salariu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somajul, calculat ca vechime in munca, la salariu

Buna ziua. Lucrez in sistemul bugetar si mi s-a spus ca la vechimea in munca nu mi se ia in calcul perioadele de somaj pe care le-am avut de-a lungul anilor. Mi s-a mai spus ca mi se va lua in calcul ca si vechime in munca doar perioada de somaj de care am beneficiat pana in 2002. Precizez ca la primul loc de munca am lucrat 2 ani si 4 luni dupa care am beneficiat de o perioada de 6 luni de somaj deoarece s-au facut restructurari, iar la cel de-al doilea loc de munca am lucrat 7 ani si 5 luni si am beneficiat de 9 luni de somaj deoarece si-au restrans activitatea. De 3 ani si 3 luni sunt angajata la noul loc de munca. As dori sa stiu care sunt drepturile mele. Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 12 Iulie 2016
In prezent, somajul nu constituie vechime in munca.

"Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj reprezinta stagiul de cotizare, potrivit Legii 76/2002. Acesta va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 6 alin.(1) pct. III din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare), si nu vechime in specialitate sau vechime in munca.

In cazul in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj intr-o anumita perioada de timp, acea perioada va fi considerata vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca."
[ link extern ]

Asadar, perioada de somaj pana la 01.03.2002 constituie vechime in munca si poate fi luata in considerare la calculul sporului de vechime/gradatiei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuție somaj la pensie GigiH GigiH În carnetul de munca în perioada de șomaj e trecuta o valoare, dar în decizia de pensionare in dreptul șomajului ca valoare este \"zero\". (vezi toată discuția)
Șomajul și sporul de vechime Ileana-Constanta Ileana-Constanta Bună seara, vă rog frumos, mă puteți ajuta ? După terminarea liceului în anul 1994, am beneficiat de ajutor de șomaj din 30 decembrie 1994 până în ... (vezi toată discuția)
Ce perioade reprezinta vechime in munca si care nu? bia97 bia97 Buna ziua, ce perioade reprezinta vechime in munca si care sunt perioadele care nu sunt luate in calcul. De exemplu somajul? (vezi toată discuția)