avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Șomajul și sporul de vechime
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Șomajul și sporul de vechime

Bună seara, vă rog frumos, mă puteți ajuta ?
După terminarea liceului în anul 1994, am beneficiat de ajutor de șomaj din 30 decembrie 1994 până în 25 septembrie 1995. Apoi am intrat la facultate și după obținerea licenței am beneficiat din nou de ajutor de șomaj, din 12 iulie 2000 până la 31 august 2000. De la 1 septembrie 2000 m-am angajat ca profesoară. Întrebarea mea este dacă aceste perioade de șomaj anterioare angajarii mele în muncă trebuie considerate vechime în muncă și deci luate în calcul la stabilirea tranșei de vechime, în prezent.
Vă întreb pentru că lucrez în mai multe școli, iar secretariatele au opinii contrare în această problemă.
Vă mulțumesc foarte mult, dacă mai este nevoie și de alte informații le voi preciza.
Ultima modificare: Joi, 23 August 2018
Ileana-Constanta, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ileana-Constanta , utilizator 17:31, 24 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In prezent, somajul nu constituie vechime in munca.

"Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj reprezinta stagiul de cotizare, potrivit Legii 76/2002. Acesta va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 6 alin.(1) pct. III din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare), si nu vechime in specialitate sau vechime in munca.

In cazul in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj intr-o anumita perioada de timp, acea perioada va fi considerata vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca."
[ link extern ]

Asadar, perioada de somaj pana la 01.03.2002 constituie vechime in munca si poate fi luata in considerare la calculul sporului de vechime/gradatiei.
Vă mulțumesc foarte mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuție somaj la pensie GigiH GigiH În carnetul de munca în perioada de șomaj e trecuta o valoare, dar în decizia de pensionare in dreptul șomajului ca valoare este \"zero\". (vezi toată discuția)
Perioada de 4 ani de facultate(curs de zi)constituie vechime ... Belgi Belgi Perioada de 4 ani de facultate(curs de zi)constituie vechime in munca? Buna ziua.In conditiile in care am o facultate absolvita la zi in perioada 2002-2006,cu ... (vezi toată discuția)
Somaj MihailDuran MihailDuran In perioada iulie1999 - martie 2000 am beneficiat de somaj. Aceasta perioada se considera ca vechome in munca pentru pensie anticipata partiala? (vezi toată discuția)