avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie copil 1 si copil 2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie copil 1 si copil 2

am nascut un copil pe 7 aprilie 2015. am avut concediu postnatal pana pe 31 mai apoi concediu de crestere a copilului. Nu am inteles de cand se calculeaza Ccc. De la nasterea copilului (7 aprilie) sau de la terminarea postnatalului si inceperea ccc. adica de cand se primeste indemnizatia si pana cand?
pana cand trebuie sa nasc al doilea copil ca sa intru direct in ccc2? daca nasc al doilea copil dupa 7 aprilie dar tot in aprilie 2017 mai beneficiez de concediu?
Cel mai recent răspuns: stelutanicoleta , utilizator 00:38, 13 Iulie 2016
1. CCC pana la varsta de 2 ani se acorda pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani si tot pana atunci se plateste si indemnziatia.

2. - Pentru al doilea copil veti beneficia de CCC si indemnizatie indiferent cand veti naste.
- Daca veti naste inainte de a implini primul copil 2 ani veti intra direct din CCC1 in CCC2 si veti primi aceeasi indemnizatie.
- Daca veti naste dupa ce implineste primul copil 2 ani veti solicita CCC2 si indemnziatie asa cum ati procedat la CCC1 iar indemnizatia se va calcula avand in vedere veniturile din ultimele 12 luni in care intra si indemnziatia pentru CCC1.

multumesc. ideea e ca vreau sa intru din ccc1 in ccc2 pentru ca nu ma pot intoarce la fostul loc de munca. deci e in regula daca nasc al doilea copil pana pe 7 aprilie (ziua de nastere a primului). dar daca nasc pe 8? 9 aprilie este termenul aproximat de doctor pentru nastere. ma gandesc ca pot pierde dreptul la indemnizatie pentru 2 zile..
1. Nu pierdeti dreptul de a beneficia de CCC2 deoarece acum conditia este ca in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului sa aveti 12 luni in care ati avut venituri profesionale impozabile sau perioade asimilate.

2. Una din perioadele asimilate este aceea in care ati fost in CCC1 asa ca si de veti naste dupa ce implineste copilul 2 ani tot veti beneficia de indemnizatie pentru CCC2 chiar daca nu mai reluati activitatea dupa CCC1.
asta e ceva nou? vreo lege noua sau nu stiam eu bine? eu stiam ca trebuie sa am 12 luni cu venit impozabil inainte de nastere dar fara pauza intre lunile cu venit si nastere. adica pot avea cateva luni de pauza intre ccc1 si noul bebe? daca cineva termina ccc1 si nu se intoarce la munca cateva luni apoi naste poate beneficia de indemnizatie? iertati ca insist. vreau sa fiu sigura ca am inteles bine
De la 01.07.2016 , legislatia s-a modificat , astfel :

OUG 111/2010
art.2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
....

Normele de aplicare a OUG 111/2010
art.4
....
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;
b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu sa aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.

In speta, daca cineva termina ccc1 si nu se mai intoarce la munca cateva luni apoi naste un copil , atunci poate beneficia de indemnizatia aferenta in conditiile mentionate de legislatia in materie .

Alte discuții în legătură

Insarcinata in timpul concediului de crestere copil pana la 2 ani ioana.manuela76 ioana.manuela76 buna ziua! am ramas insarcinata pe perioada somajului si am beneficiat de cele 90 de zile de concediu medical 2014- 2015, pana ce am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Continuitate indemnizatie crestere copil, pentru al doilea copil. Sitz Sitz Buna ziua! Am o nelamurire pe care as vrea s-o rezolv cu ajutorul dvs. Sotia mea primeste indemnizatia de crestere copil, valabila pana in luna aprilie, mai ... (vezi toată discuția)
Suprapunere concedii de crestere copil mia_livia mia_livia Buna seara.Vreau sa ma ajutati in urmatoarea situatie:momentan ma aflu in concediu de crestere copil.Am nascut pe 11 iunie 2013 si am concediu pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)