avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz returnare garantie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz returnare garantie

Acum un an m-am mutat intr-o casa pentru care am platit garantie 500Eur. Casa desi era intr-o zona buna avea zugraveala veche (din aceea cu tepi model anii 80), sobe pe gaz, boiler tot pe gaz etc (motiv pt care si chiria de doar 500Eur). Cand ne-am mutat in casa nu era facuta curatenie, din toate dulapurile a trebuit sa aruncam tot felul de prostii; usa dressing-ului era montata prost de la bun inceput si ne-a cazut in cap din prima luna iar proprietara a promis ca trimite pe cineva sa repare insa cum nu s-a tinut de cuvant am rezolvat fara ea; am discutat initial despre posibilitatea montarii unei centrale termice in locul sobelor si a fost de acord insa pe timpul iernii am chemat un sobar pentru evaluarea sobelor inainte de a le porni prima data iar acesta a spus ca unele dintre ele sunt total nesigure si ar trebui refacute total - evident propietara nu a fost de acord si s-a enervat foarte tare pe acest sobar - a venit si s-a certat cu el. In cele din urma a venit o cunostinta si a carpit sobele cu pamant galben - lucrare pentru care nu am cerut niciun leu propietarei. Cand s-a spart un racord de la chiuveta l-am inlocuit, cand s-a stricat bazinul de la wc l-am inlocuit deci am si investit (sume mici, e drept) in acea casa doar ca sa nu avem probleme cu propietara si sa ne lasam in pace reciproc.

Problema a aparut acum cand ne-am hotarat sa ne mutam - am anuntat-o cu 3 luni inainte, conform preavizului insa doamna nu era in tara (intre timp se mutase in germania fara sa ne anunte) si ne-a intrebat daca putem sta o luna in plus caci avea deja bilet de avion pt iulie iar noi vroiam sa plecam in iunie. Am refuzat din motive pragmatice si am cazut de acord sa facem predarea casei cand se intoarce ea in tara - spunandu-ne binevoitoare ca e ok sa mai lasam una-alta acolo pana in luna iulie ca nu ne deranjeaza nimeni, ca e ok sa facem curatenie dupa ce ne mutam etc.

Cu o saptamana inainte de a ne muta a inceput insa sa ne grabeasca, spunandu-ne sa facem curatenie generala cat mai rapid ca vin niste agenti sa fotografieze casa iar fratele ei sa ia niste mobila (pana la acel moment noi nu am stiut ca acel frate are chei de la casa in care locuiam!). Am facut curatenie 90% pana in ziua anuntata de ea urmand sa dam cu mopul si sa spalam frigiderul in weekendul urmator - chestie de care o anuntasem. Insa seara urmatoare ne trezim cu mail in care ne spune ca a fost fratele care s-a ingrozit de starea in care era casa si frigiderul (frigiderul era doar nespalat dar nu era murdar si in niciun caz jegos iar casa era deja mult mai curata decat o primisem) pe care noi ii spusesem ca il vom spala in weekend. Ne-am contrazis putin prin mailuri insa a trecut.

Sambata aceasta ne-am intalnit pentru predarea casei - s-a uitat peste tot si a fost multumita, a vazut dosarul cu facturi platite la zi si chiar putin in avans, a fost foarte zambitoare si prietenoasa. Cand am plecat de acolo am aflat printr-o coincidenta ca ea deja vanduse casa deci tot ce ne spusese despre graba cu curatenia si agentii erau minciuni. Astazi (luni) ne-am trezit cu un mail in care ne anunta ca un fotoliu e in stare deplorabila (o vechitura de fotoliu extensibil pe care cand ne-am mutat ne-a zis ca nu l-a aruncat pt ca era prea greu); ca usa de la dressing e zgariata jos (asa era de la inceput fiind montata prost - motiv pt care ne cazuse si in cap) si alte astfel de minciuni, printre care si ca va trebui sa cheme o echipa profesionista de curatenie desi casa era absolut LUNA, muult peste cum era cand ne-am mutat noi si ca nu se stie daca va mai ramane ceva din garantie. X-(

Am banuit de la primele figuri de acum cateva luni ca pune la cale diverse meschinarii ca sa nu ne inapoieze garantia dar am sperat sa nu fie asa mai ales ca ne-a spus in mod explicit ca ne va inapoia garantia si ca e OK casa. Aceasta persoana are un barbat medic care lucreaza in germania iar ea are o gradinita particulara deci nu parea genul de persoana care s-ar preta la asemenea gesturi pentru 500 de euro...

Ar mai fi de precizat si ca ea nu a declarat niciodata contractul la fisc desi cand am semnat ne-a mintit ca il declara in 2-3 luni dupa ce termina succesiunea. Noi toate chiriile le-am platit in contul sotului ei deci am avea cum sa dovedim ca am locuit acolo cu chirie. Astazi am amenintat-o cu ANAF-ul dar nu s-a obosit sa raspunda. Cum putem proceda pentru a primi garantia inapoi? Cu ce as mai putea sa o amenint (legal)? Ce cai de actiune am avea?
Cel mai recent răspuns: adela88 , utilizator 18:44, 18 Iulie 2016
Aveti un contract de inchiriere semnat de proprietara?
Daca il aveti atunci apelati la un executor judecatoresc pentru restituirea garantiei si sesizati ANAF-ul pentru neinregistrarea contractului de inchiriere.
Avem contract semnat, copia cartii de identitate a proprietarei, in contract este prevazuta suma platita drept garantie etc. Dar daca ea minte referitor la stricaciuni are ce sa faca executorul judecatoresc?
Imi spuneti va rog si mie cum procedez pentru a face o reclamatie la anaf?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere-contract de comodat roxxy_daniela roxxy_daniela Buna ziua, Stau cu chirie intr-o garsoniera, printr-un contract de comodat pe o perioada de 2 ani(in vara lui 2010 expira), dar intre timp ne-am gandit sa ... (vezi toată discuția)
Proprietarul refuză restituirea garanției AsterrOdd AsterrOdd Bună ziua. Vă rog să mă ajutați cu o îndrumare, ce anume pot face și dacă pot face ceva în situația în care mă aflu. Din păcate am fost ... (vezi toată discuția)
Recuperare avans platit pt închiriere apartament Elena Cluj Elena Cluj Buna ziua. Va rog un raspuns la următoarea situație. Am inchiriat un apartament in Cluj. A fost o vizualizare din partea unei prietene pt ca eu locuiam ... (vezi toată discuția)