Stau cu chirie intr-o garsoniera, printr-un contract de comodat pe o perioada de 2 ani(in vara lui 2010 expira), dar intre timp ne-am gandit sa ne facem un credit la banca pentru a ne achizitiona propria casa, adica prin februarie daca totul merge ok cu banca sa ne mutam.
Ca niste oameni corecti am anuntat proprietarii cu 2 luni inainte ca am vrea sa ne mutam explicandu-le situatia, iar ei au inceput sa faca scandal ca i lasam balta acum si nu ne respectam contractul si ei in februarie nu-si mai gasesc alti chiriasii si nu-si mai iau bani pe chirie cat si-au luat cand ne-am mutat noi si chestii de genul, noi cumparandu-ne frigider si masina de spalat aici si acum i lasam cu garsoniera cam goala.
Problema e ca noi cand ne-am mutat i-am platit o luna chria plus o luna garantie, care a ramas sa o restitue la final(semnand pe o harie ca a primit aceea suma,martora fiind cea care a intermediat inchirierea,o tanti de la o agentie, care si ea a semnat pe foaie). Ne-am gandit noi ca ei au venit cu scandal ca sa nu ne mai dea garantia inapoi cand plecam si am vrea un sfat in legatura cu problema asta, cu ce ne leaga contractul acesta de ei, noi le platim niste bani care i baga direct in buzunar, in contract nu scrie nici o suma, din cate ne-am dat seama ei imprumutandu-ne noua casa pe 2 ani.
Daca plecam inainte de sfarsitul contractului ni se poate intampla ceva, sau daca poate sa ne dea afara din casa daca nu mai vrem sa-i platim ultima luna de stat la ei si le ramana garantia aceea platita la inceput.Mentionez ca nu am deteriorat deloc casa in perioada cat am locuit aici, in cazul in care ar zice ca trebuie sa repare ceva dupa noi si sa opreasca o suma din garantia respectiva, noi nu vrem sa renuntam la aceea garantie pentru ca-s banii nostri munciti.
Daca in contract nu aveti nici o oboligatie de despagubuire in caz ca denuntati unilateral contractul nu aveti de ce sqa va afceti griji, iar in privinta chiriei anticipate ar fi indicat ca sa plecati cu putin timp inainte de data la care ati achita chiria lunara, oricum nu cferd ca v-ar actiona in judecata intrucit nu au contractul inregistrat la administratia financiara
Daca intradevar s-a incheiat un contract de comodat care in fapt mascheaza un contract de inchiriere nu vi se poate intampla nimic, recomand sa discutati cu proprietarii in termeni amiabili .
Dimpotriva voi puteti sa le faceti probleme proprietarilor daca nu inteleg sa fie rezolvata problema in termeni amicali in sensul sa va respecte termenul de eliberare a imobilului si restituirea garantiei, este de ajuns sa sesizati fiscul pe aceasta chestiune si le faceti un mare " bine" .
Ar fi de luat in considerare la eliberarea imobilului sa incheiati un proces verbal de predare primire in care sa fie trecut tot ce era in acesta si se regaseste cat si starea lui cat mai concret .