avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calculul lndemnizatiei Crestere Copil cu venituri ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calculul lndemnizatiei Crestere Copil cu venituri suplimentare din activitati independente

Buna ziua. Sunt insarcinata in luna a V-a si poate ma ajuta cineva cu calcularea indemnizatie pentru cresterea copilului. Eu lucrez ca si angajat la o firma de unde stiu deja ca voi lua 85% din salariul meu pe ultimele 12 luni.
Problema este ca pe langa serviciul zilnic am mai inregistrat venituri din urma unui site(publicitate, afiliere). Aceste venituri provin din strainatate (Google - Irlanda si Amazon -SUA) i-am primit prin transfer bancar si pentru care am depus deja declaratia 201 la Anaf. Astept inca decizia sa platesc impozit.
Mentionez faptul ca veniturile au fost pe persoana fizica, nu PFA sau Firma.
Eu vreau sa stiu: Aceste venituri din strainatate se calculeaza la indemnizatia pentru cresterea copilului?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2016
gyagya, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:02, 5 Septembrie 2016
1. - Parerea mea este ca aceste venituri se pot avea in vedere la calcularea indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC), considerandu-le venituri9 din activitati independente.

- Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
...

2. Va trebui ca ANAF sa va elibereze o adeverinta de venituri pe cele 24 luni eligibile pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Pentru un raspuns oficial va puteti adresa Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Va multumesc pentru informatii. Din cate m-am interesat se pare ca se pot calcula si astfel de venituri.
Acum va intreb altceva. Stiu ca se calculeaza ultimele 12 luni de venituri. Eu am declarat aceste venituri din strainatate pentru anul 2015. Eu trebuie sa nasc cam pe 27 noiembrie 2016. Cum declar veniturile pentru 2016?
- Pot declara la ANAF doar veniturile dintre 01.01.2016 - 01.11.2016 , astfel incat sa intre in calcul pentru indemnizatie lunile 01.11.2015 - 01.11.2016 ?
-Sau declaratiile se fac doar pentru un an intreg (2016)?

Multumesc!
ANAF stie cum sa dea o adeverinta de venituri pentru calculul indemnizatiei pentru CCC.
Am inteles.
Cei de la Anaf mi-au calculat doar 16% impozit pe venit. Cand platesc si CAS si CASS? Multumesc
1. - Plata impozitului si a contributiilor sociale (CAS, CASS, somaj) nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Adica neplata aacestora nu va impiedica sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.

2. Cand si cum platiti contributiile intrebati tot la ANAF sau pe un consultant fiscal.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil zzzionut zzzionut Buna ziua, Dupa noile modificari privind indemnizatia de crestere a copilului, prin venituri independente impozitabile care se pot lua in calcul la ... (vezi toată discuția)
In concediul de crestere copil se pot obtine venituri fara a fi suspendata indemnizatia? valineli valineli buna ziua, anul trecut ati publicat un articol referitor la acordarea indemnizatiei de crestere copil - modalitati de calcul, conditii, acte necesare. de ... (vezi toată discuția)
Venituri in perioada concediului de crestere copil Ioan-T Ioan-T Buna ziua! Sotia mea a beneficiat de indemnizatie crestere copil in perioada martie 2010- martie 2012. Aflu acum ca s-ar putea sa fie obligata sa ramburseze ... (vezi toată discuția)