avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acuzat pe nedrept de abandon de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acuzat pe nedrept de abandon de familie

Buna ziua!
In urma procesului de divort s-a stabilit o pensie alimentara in suma de1000 ron/luna si custodie comuna cu domiciliul copilului la mama.
Am achitat timp de 4 luni pensia alimentara, plus unele cheltuieli pentru casa in care locuieste minora cu mama ei timp de un an de zile.
Fosta sotie a refuzat sa plateasca jumatate din rata la creditul ipotecar pentru casa in care locuieste, ea fiind proprietara 1/2 , aceasta sarcina fiind peluata de catre mine, platind si pensie alimentara si rata in valoare de 1100 ron/luna.Vazand ca nu doreste sa plateasca jumatate din rata, am convenit sa nu-i mai virez banii pentru pensie si sa platesc eu in continuare rata plus unele cheltuieli. In plus am achizitionat lunar bunuri pentru fiica mea si i-am inmanat sume de bani pentru scoala si cele necesare.
Fosta sotie a lasat sa treaca asa un an, dupa care s-a adresat instantei, care mi-a pus proprire pe venituri pentru suma "restanta" pe un an de zile.In acelasi timp mi-a facut si o plangere penala care s-a solutionat de catre politie cu trimitere in judecata pentru abandon de familie. Din partea mea nu a existat rea credinta, platind rata pentru casa in care domiciliaza minora mama ei refuzand sa plateasca jumatate,, unele cheltuieli ale casei, bunurile pe care le-am achizitionat pentru fiica mea si sumele de bani pe care i le-am dat.
In urma cu cinci luni am reluat plata pensiei de 1000 ron/ luna, plus proprire 1/4 din salariu, plus rata la banca pentru creditul ipotecar.Cu toate astea sunt inculpat pentru abandon de familie.Rea credinta a fost din partea fostei sotii care, desi are venit si a primit si pensia alimentara timp de 4 luni a refuzat sa plateasca jumatate din rata si unele cheltuieli de intretinere.


Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2016
claudiu1706, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:35, 14 Iulie 2016
Buna ziua

1.platiti doar ce v-a obligat instanta
3.intentati actiune pentru reducerea pensiei de intretinere daca sunteti coplesit financiar.
2.mergeti la banca si cereti bancii reevaluarea conditiilor de credit si scoaterea fostei din credit ca si codebitor sau aducerea altuia,
4.referitor la abandonul de familie daca inainte de terminarea urmarii penale va reluati plata obligatiilor nu veti pati nimic

Numai bine
Faceti partaj pentru imobil si credit. Avand in vedere ca ex sotia locuieste in imobil o puteti obliga sa va plateasca o sulta si sa ramaneti dvs. cu apartamentul si creditul iar pe ea o evacuati. Sau invers, va plateste ea o sulta si ramane cu apartamentul si creditul. Discutati si cu banca cu privire la credit.
Plata pensiei de intretinere nu are legatura cu plata creditului bancar,vorbiti de o conventie cu sotia privind compensarea pensiei de intretinere cu plata creditului bancar, conventia trebuie sa fie scrisa, chiar si olograf(de mana),caz contrar nu puteti dovedi decat prin recunoasterea fostei.Daca reluati plata inainte de terminarea urmaririi penale ,fapta nu se pedepseste[Art.378(4)NCP].
Multumesc pentru raspunsuri.
Problema cea mai mare e ca sunt trimis in judecata pentru infractiunea de abandon de familie, chiar daca am dovedit ca suma de 1000 ron pe luna a fost acoperita, ba mai mult depasita.Nu inteleg unde am dat dovada de rea credinta din moment ce fosta sotie a refuzat plata a 1/2 din rata, urmand in mod normal pierderea locuintei in care locuieste cu fiica mea.
Nu platea telefoanele TVS, internet, fiind aproape lunar taiate, dupa care le plateam eu ca sa aibe fiica mea aceste serivicii.
Pana sa depuna plangere penala fiica mea a petrecut cu mine mai mult timp decat cel prevazut in sentinat de divort,
Si tot eu sunt trimis in judecata.
Din ce relatati rezulta ca v-a pacalit tare.

Probabil ca a fost consiliata si invatata cum sa procedeze sau pur si simplu a indus in eroare si persoana care a consiliat-o, prezentand situatia eronat, iar dvs. din nestiinta veti suporta consecintele pentru faptul ca nu v-ati informat sub aspect juridic.

Daca ati fost trimis in judecata ar duce la concluzia ca parchetul nu a crezut nimic din ce ziceti si lucrurile sunt foarte incurcate in ceea va priveste.

Pentru a se cunoaste exact situatia din dosarul penal si pentru a putea beneficia de sprijin juridic adecvat ar trebui sa apelati la avocat care sa va studieze dosarul pentru a va putea sfatui in concret ce sa faceti si sa evitati pe cat posibil o condamnare penala in conditiile in care ar fi posibil asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog, sa-mi dati un sfat ! darmilla darmilla Buna seara! Sunt divortata de sotul meu, de un an.Impreuna am dobandit un apartament proprietate personala. In 2007, am facut un imprumut de 10mii ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara - mai exista obligatia? GHIGU GHIGU Sunt proaspat divortat si am primit cei 2 copii spre crestere si educare,in detrimentul mamei.Aceasta refuza sa le plateasca pensia alimentara stabilita de ... (vezi toată discuția)
Poprie pensie alimentara dumybo dumybo Buna ziua Numele meu este Dumitru Bogdan. Am divortat in data de 16.09.2019. Din acesta casatorie au rezultat doua fetite. Custodia a ramas mamei fetelor. ... (vezi toată discuția)