S-aveti o zi buna,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie. In urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, Instanta a obligat ANRP-ul sa acorde despagubiri de 100.000 de euro sub forma de puncte la 3 mostenitori, doi frati, A si B si inca o persoana fizica, C, nefiind specificate cotele care se cuvin fiecarui mostenitor; In aceasta situatie ANRP-ul va emite doar un singur Titlu de plata conform Art.21, alin.2 din Hot.401/19 iun. 2013.
Unul dintre cei doi frati - A- il roaga pe celalalt frate -B- sa fie de acord ca Titlul de plata sa fie emis pe numele sau. Fratele B ar fi de acord (mentionez faptul ca fratele A are imputernicire -procura autentificata- sa-i reprezinte pe ceilalti doi mostenitori atat in Instanta cat si la ANRP).
Avand in vedere faptul ca mostenitorii vor sa solicite dupa 1 ian 2017, transformarea punctelor in numerar, iar plata despagubirilor se va face intr-un cont special deschis la CEC BANK - SA. la care va avea acces doar fratele A, deoarece Titlul de plata a fost emis pe numele sau, intrebarea mea este:
"Ce se poate intampla in situatia in care mostenitorul A, nu le va da celorlalti doi mostenitori sumele convenite verbal intre ei, adica 45% din suma totala pt, A, 45% pt. B si 10% pt. persoana fizica C?"
Multumesc pentru raspunsul prompt. Nu am vrut sa intru in prea multe detalii dar o sa mai prezint unele informatii mai precise, poate ma puteti ajuta putin sa inteleg mai bine anumite lucruri, intrucat la mijloc e vorba de mama, care este unul din fratii mostenitori .
Dupa cum spuneam, mostenitorii s-au inteles intre ei si vor sa solicite dupa 1 ian 2017, transformarea punctelor primate de la ANRP, in numerar.
Cei trei mostenitori plus inca doua persoane, respectiv avocatul DD. (care s-a ocupat de primul proces in din Instanta – in legatura cu restituirea) si persoana fizica E. (care a suportat o parte din cheltuielile facute pana in prezent), au incheiat o “Conventie” (acesta e titlul actului, documentului) in fata avocatului DD. - birou avocatial DD- (nu in fata unui notar), ca fiecare parte sa beneficieze de o anumita cota din suma.
“Conventia” respectiva precizeaza ca in cazul unei eventuale restituiri in numerar, mostenitorii vor beneficia de urmatoarele procente din suma totala:
mostenitorul A – 28% din suma, B – 28%, C – 15%, avocatul DD. - 4% si persoana fizica E. - 25%.
Insa in urma primului proces din Instanta demarat si finalizat de avocatul DD, rezultatul comisiei ANRP a fost cel de invalidare a deciziei de compensare, asa ca a fost nevoie de un al doilea proces cu ANRP –ul , process in urma caruia Instanta obliga ANRP-ul sa valideze decizia, si sa acorde despagubiri pentru suma de 100.000 de euro.
Intrucat al doilea proces a fost castigat cu un alt avocat, (care a cerut la randul sau un comision fix de aceasta data), mostenitorii A si B, vor sa ajunga totusi la o intelegere amiabila cu avocatul DD. si persoana fizica E, in sensul acceptarii unei sume mai mici decat cele stabilite in “Conventie”, avand in vedere faptul ca aceste persoane au renuntat la un moment dat la continuarea procesului de restituire si iar cei doi mostenitori ( A si B)au mai facut cheltuieli si eforturi suplimentare pana la obtinerea hotararii judecatoresti definitive.
1 As dori sa aflu in primul rand ce ar trebui facut pentru anularea respectivei “Conventii”, in cazul in care avocatul DD, si persoana fizica E. accepta intelegerea amiabila; mai précis cum pot fi eliminate definitiv efectele pe care “Conventia” le-ar putea produce in eventualitatea ca intelegerea amiabila nu va fi posibila iar cei doi, avocatul DD. si persoana E. ii vor actiona in judecata pe mostenitori.
2 Iar in al doilea rand, as dori sa stiu cum ar putea sa se asigure mama cel mai bine, ca suma ramasa dupa achitarea datoriilor catre terti – avocati, alte personae implicate – se va imparti in mod egal intre ea (mostenitor B) si fratele acesteia (mostenitor A)?. Unchiul i-a spus mamei ca “doar nu crede ca el va incerca sa o insele in vreun fel” si ca suma care ramane dupa plata catre terti o sa o imparta in mod egal, in jumatate !!?
Atata timp cat conventia a fost intocmita la un cabinet de avocat este valabila, nu este obligatoriu sa fie autentificata la un notar.
Conventia nu poate fi anulata sau modificata decat cu acordul partilor semnatare.
Suma ramasa se va imparti prin suplimentarea certificatului de mostenitor.
Am inteles, dar m-ati putea face sa inteleg si ce inseamna la modul practic, suplimentarea certificatului de mostenitor, presupunand ca suma totala ramasa in contul special dupa plata catre terti si care trebuie impartita intre cei doi frati mostenitori in mod egal, este de .56.000 de euro, sa spunem. Trebuie cumva facuta o succesiune a mostenirii. Si in acest, caz ar trebui sa fie de fata si cel de-al treilea mostenitor ?
Suplimentarea certificatului de mostenitor se face cu bunuri care nu existau in patrimoniul persoanei la data decesului.
Daca fratele pe numele caruia se emite titlul de plata imparte in mod egal si celuilalt frate nu ar mai fi necesara suplimentarea masei succesorale.
Suplimentarea certificatului se face daca fratele nu vrea sa imparta banii.